Előfizetői tartalom

Izrael Állam nagykövete: Ha Izraelen múlna, már holnap béke lehetne a Közel-Keleten

Ha csak Izraelen múlna, már holnap béke lehetne a régióban - mondta el Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Portfolio-nak adott interjújában. A nagykövet szerint a jelenlegi helyzet a palesztinokkal kicsit arra az esetre hasonlít, amikor az egyik fél nyer, de a vesztes mindig kap egy második esélyt, amellyel azonban sosem él. Az izraeli-arab együttműködés tekintetében a nagykövet úgy véli, hogy az arab országok többé nem akarnak a palesztinok fogságában lenni, mivel az újonnan kialakított helyzet mindegyik fél számára előnyös. A nagykövet kitért arra is, hogy az iráni nukleáris kísérlet megakadályozása egyes országoknak diplomácia játék, Izrael számára viszont létkérdés. A magyar-izraeli kapcsolatokat illetően pedig elmondta, hogy több megállapodás kapcsán zajlanak az előkészületek, igaz a pandémiás helyzet és az izraeli kormányválság miatt vannak bizonyos akadályok, de a határ a csillagos ég.

A napokban tűzszünet állt be Izrael és a Hamász között, lezárva ezzel egy 11 napon át tartó konfliktust. Ön szerint mennyire lesz tartós a tűzszünet és milyen lépéseket tehet Izrael a hosszú távú béke megőrzése érdekében? Azt nem tudom megmondani, hogy meddig fog tartani a tűzszünet, az viszont tény, hogy Izrael 2005-ben kivonult a Gázai övezetből, ezáltal pedig a teljes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés