kazany
Globál

Szolgálatba állt Oroszország rettegett tengeralattjárója

Portfolio
Hivatalosan is szolgálatába állt az orosz haditengerészet első Jaszen-M tengeralattjárója, melyre a Business Insider szerint „aggodalommal tekintenek” a NATO vezetői.

A Kazany névre hallgató eszköz egy atommeghajtású robotrepülőgép-hordozó tengeralattjáró, a második a Jaszen-osztályban, amely számos addicionális fejlesztést tartalmaz elődjéhez képest, ezért kapta meg az „M” toldalékot.

A Business Insider úgy ír a tengeralattjáróról, hogy az egy „új fejezet” az orosz tengeralattjáró-fejlesztésben, és „szinte minden tekintetben modernebb elődjénél, amely miatt már eleve aggódtak a NATO vezetői.”

A Jaszen-osztály elsősorban fegyverzete és lopakodó képességei miatt keltette fel a NATO aggályait, hiszen a tengeralattjárót felszerelték 32 P-800 Onyik és 40 3M-14 Kalibr cirkálórakétával. A Kalibr-cirkálórakéták hatótávolságát a nyugati hírszerzők körülbelül 2500 kilométerre becsülik és tengeri célpontok likvidálása mellett szárazföldi célpontok ellen is tökéletesen hatékony, ahogy ez bebizonyosodott a szíriai intervenció során is. A lopakodó képességekkel kapcsolatosan annyit ír a lap, hogy az első Jaszen, a Szeverodvinszk egyszer „hetekre” eltűnt az Északi-sarkkörön és a NATO minden igyekezete ellenére nem tudta megtalálni.

Jeffrey Edmonds, a Center for Naval Analysis szakértője azt mondta a Kazanyról, hogy kisebb, mint elődje, viszont új vezérlőrendszert, új szenzorokat, új személyvédelmi rendszereket kapott, illetve jóval nehezebb is észlelni, hiszen kevesebb hangot bocsát ki, mint a Szeverodvinszk. Az új tengeralattjárókat ráadásul 3M22 Cirkón hiperszonikus rakétákkal is felszerelik, amely kifejezetten ellenséges hadihajók semlegesítésére lett kitalálva és jelenleg nem ismert ellene hatékony védekezési mód.

A nyugati katonai vezetők elsősorban amiatt aggódnak, hogy ezek a tengeralattjárók kifejezetten nehezen észlelhetők és jelentős hatótávolságú rakétákkal vannak felszerelve, így könnyedén támadhatnak amerikai szárazföldi és tengeri célpontokat az amerikai keleti-partszakasz mentén.

A hajóink többé nem számíthatnak arra, hogy biztonságosan tudnak működni a Keleti-partnál vagy akadálytalanul át tudnak kelni az Északi-sarkkörön

– ezt Andrew Lewis altengernagy mondta, az amerikai 2-es számú hadiflotta főparancsnoka. Hozzátette: Amerikának fel kell készülnie a hadviselése a partszakaszai mentén az új orosz tengeralattjárók megjelenése miatt.

2030-ig Oroszország összesen hét Jaszen-osztályt tervez hadrendbe állítani.

Címlapkép: Alexander Ryumin\TASS via Getty Images

GettyImages-1233503994
covid-19
ebrahim raiszi
bezárt üzlet - koronavírus
bear_1
matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
ebrahim raiszi