dominic raab
Globál

Kemény üzenetet küldött a brit külügyminiszter az EU-nak

MTI
Portfolio
Dominic Raab szerint az Európai Uniónak kellene válaszolnia a brit javaslatokra az északír kérdés rendezése érdekében – írja a Reuters.

A brit külügyminiszter világossá tette, hogy véleménye szerint a labda jelenleg az Európai Unió térfelén pattog. Jelezte továbbá, hogy a brit kormány több javaslatot is bemutatott az északír kérdés rendezése érdekében, most pedig Európai Unión a sor, hogy ezekből kialakítson egy mindkét fél számára előnyös rendezési tervet, szemben az eddigi uniós magatartással, amelyet Raab megosztónak titulált.

Raab továbbá beszámolt arról, hogy a Boris Johnson és Joe Biden között tegnap lezajlott egyeztetés kifejezetten szívélyes hangulatban telt, illetve, hogy a felek nem tárgyalták mélységében az északír kérdést.

A vita abból ered, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit rögzítő megállapodás külön észak-írországi protokolljának alapelvei szerint Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az unió egységes belső piacának és vámuniójának egyes szabályozási elemeivel.

Ennek velejárója, hogy a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni. Erre június végéig türelmi időszak érvényes, ezt azonban London az eljárási viták miatt akár egyoldalúan is meghosszabbítaná.

Ha nem sikerül megállapodásra jutni, e hónap végétől elvileg tilos lenne a hűtött, feldolgozott hústermékek szállítása Nagy-Britanniából Észak-Írországba.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
elektormos auto