Előfizetői tartalom

Feszült kampány után ma eldől, hogy Svájcban betiltják-e a szintetikus növényvédő szereket

Tar Gábor
Svájc lehet az első európai ország, illetve a világ második állama Bhután után, ahol betiltják a szintetikus növényvédő szerek használatát, ha a mai népszavazáson a kezdeményezést támogatók kerülnek többségbe. Az ellentábor, a gazdaszervezetek és az agrokémiai cégek érvelése szerint a tilalom bevezetése a terméshozamok csökkenését, és így az élelmiszerárak emelkedését okozhatja. A referendumon egy másik környezetvédelmi kérdésről is szavaznak a svájciak, amely szerint csak azok a gazdák kaphatnának állami támogatást, akik nem alkalmaznak szintetikus növényvédő szereket. Meglepőnek tűnhet, de a biogazdaságokat tömörítő svájci szervezet ez utóbbi kezdeményezést nem támogatta, mivel szerinte az ökológiai gazdaságok számának nem a keresletre alapozódó növelése alááshatja a bioélelmiszerek magasabb árát.

Öt kérdésben is népszavazást tartanak ma Svájcban, amelyek közül az egyik arról a kezdeményezésről szól, amely teljesen betiltaná a szintetikus növényvédő szerek (így a rovarirtók, gyomirtók, gombaölő szerek) használatát az alpesi országban. A kérdés népi kezdeményezés formájában került népszavazásra. Eszerint a betiltás kezdeményezőinek másfél év alatt 100...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái