Előfizetői tartalom

Zsoldosok tízezreinek szűnhet meg a munkája Líbiában - Véget vetnének a nagyhatalmak marakodásának Berlinben

Bár a tavaly októberben megkötött tűzszünetet követően viszonylagos nyugalom állt be az évek óta polgárháborúval sújtott Líbiában, azonban azóta sem sikerült érvényt szerezni a tűzszüneti megállapodás fontos eleméről, amely az országban tartózkodó több mint 20 ezer külföldi katona, zsoldos kivonását írja elő. A szerdán megrendezendő, a nagyhatalmak és a térségbeli államok részvételével zajló, a líbiai rendezést célzó második berlini konferencia egyik fő témája ennek elősegítése lesz. Az idő sürget, ugyanis decemberben elvileg parlamenti és elnökválasztást tartanak az országban, amelynek rendezett megtartását igencsak elősegítené a jelentős részben Törökország és Oroszország által idevezényelt külföldi harcosok kivonása, amelyek Szíriához hasonlóan itt is a frontvonal ellentétes oldalán avatkoztak be a konfliktusba.

Szerdán rendezik meg a Líbiáról szóló második berlini konferenciát, amelyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja, illetve térségbeli államok külügyminiszterei vitatják meg, hogy a tavaly októberben megkötött tűzszünetet követően, milyen további lépések szükségesek a polgárháború tartós lezárásához. A 2020 januárjában, az első berlini konferencia megtartásával...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái