koronavírus járvány sejt
Globál

Egyre nyomasztóbb hírek érkeznek az indiai mutáns koronavírusról

Portfolio
A világ több országában jelen van már az indiai koronavírus-variáns, amely fertőzőbb és súlyosabb lefolyást okoz, mint a brit variáns. Anthony Fauci, az amerikai járványügy feje szerint könnyen lehet, hogy az esetszámok kéthetente duplázódni fognak az indiai mutáns miatt az Egyesült Államokban, és az indiai variáns olyan terjedési pályát fut be majd, mint a brit. A legaggasztóbb fejlemény viszont, hogy Izraelben, ahol rekordgyorsan értek el 60%-os átoltottságot kizárólag a leghatékonyabbnak tartott mRNS-vakcinákkal, szintén nőttek az esetszámok az indiai mutáns miatt. Legfrissebb híreink percről percre.

Rosszabb román halálozási adatok

Romániában meghaladta a kétezret azoknak a - koronavírus-fertőzésnek tulajdonított - korábbi haláleseteknek a száma, amelyekkel utólag igazították ki a járványügyi statisztikát.

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai kimutatásába 150 korábbi - köztük több mint száz tavalyi - halálesetet vezettek be a közegészségügyi intézet által végzett ellenőrzésekre hivatkozva. Az utóbbi hónapban olyan napok is voltak, amikor a korrekció jócskán meghaladta a járvány tetőzésekor feljegyzett - 213 halálesetről szóló - rekordot is.    

Romániában Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter hívta fel a figyelmet arra, hogy sokkal kevesebb Covid-haláleset kerül be a közegészségügyi intézet adataira épülő "hivatalos" adatbázisba, mint ahány áldozat szerepel a Covid-kórházak bejegyzéseit összesítő minisztériumi statisztikában. Ezt a kormányfő által elrendelt szakértői vizsgálat is igazolta. A hivatalos statisztika kiigazítását egy hónapja kezdték meg a napi jelentésekhez hozzáadva több-kevesebb, utólag "Covid-halálnak" minősített esetet.    

Az utóbbi 24 órában is az utóbbi két hét átlagát meghaladó számú, 11 fertőzött vesztette életét, így szerdán elérte a 32 626-ot a járvány romániai, hivatalosan nyilvántartott áldozatainak száma. Közülük 2042-t utólag vezettek be a statisztikába.    

Romániában egyébként az utóbbi héten - szerda kivételével - már nem haladta meg a tízet a 24 óra alatt elhunyt koronavírus-fertőzöttek, illetve a százat az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzések száma. A szerdai jelentésben 66 új eset szerepel. A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma 685-re, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig 141-re csökkent.    

Csökkenőben van az oltási hajlandóság is: az utóbbi héten átlagosan kevesebb mint tízezerrel emelkedett naponta a koronavírus ellen - legalább a vakcina első dózisával - beoltottak száma.    

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 4 millió 661 ezer ember kapott koronavírus elleni oltást. (MTI)

Indiában meghaladta a 30 milliót a feljegyzett fertőzöttek száma

Meghaladta a 30 milliót szerdán Indiában az eddig feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a vírus újabb, delta plusz nevet viselő mutációját immár 40 esetben azonosították fertőzötteknél - derül ki az egészségügyi minisztérium tájékoztatásából.

A dél-ázsiai országban az elmúlt nap során 50 848 koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, a fertőzés következtében életüket vesztők száma 1358 újabb halálesettel 390 660-ra nőtt.    

Mindeközben már 40 embernél azonosították a vírus újabb, delta plusz nevet viselő mutációját Indiában. Hars Vardhan egészségügyi miniszter Twitter-bejegyzése szerint az újabb variánst a nyugat-indiai Mahárástra, a dél-indiai Kerala és a közép-indiai Madhja Prades államban feljegyzett fertőzöttek szervezetében azonosították.    

Az indiai kormány egy közleményben sürgette az említett államok hatóságait, hogy hozzanak azonnali intézkedéseket a gócok elkülönítésére, végezzenek több koronavírustesztet és fokozzák az erőfeszítéseket a koronavírus elleni oltási kampány keretében.    

Az új vírusvariáns az Indiában márciusban azonosított delta nevű változat mutációja. A delta fertőzőképessége - akárcsak a brit és a brazil mutációé - erősebb a kínai Vuhanban másfél évvel ezelőtt azonosított "eredeti" koronavírusnál. Az indiai kormány "aggodalomra okot adó" variánsnak minősítette a delta pluszt nagyobb fertőzőképessége miatt. Egy indiai virológus az EFE spanyol hírügynökségnek mindazonáltal elmondta: egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat annak megállapítására, hogy a delta plusz veszélyesebb a többi variánsnál.    

A világon Indiához képest csak az Egyesült Államokban jegyeztek fel több koronavírus-fertőzöttet, ahol a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legutóbbi adatai szerint 33,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.   

Indiában szerdán 5,4 millió adag védőoltást adtak be a koronavírus ellen. A dél-ázsiai ország célul tűzte ki 600 millió adag védőoltás beadását augusztusig, mindazonáltal a vakcinahiány jelentős mértékben lelassította ezt. (MTI)

"Valószínű kapcsolat" van a Pfizer és a Moderna oltások, valamint egy ritka szívbetegség között

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) tanácsadó orvoscsoportjának szerdán közzétett beszámolója szerint "valószínű kapcsolat" van a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek körében tapasztalható ritka szívgyulladás, valamint a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus-vakcinával végrehajtott oltások között.

Tovább a cikkhez

A kétnapos uniós csúcstalálkozón is téma lesz a veszélyesebb új vírusvariáns

Az Európai Unióban zajló sikeres oltási kampány, valamint a közös oltási igazolvány bevezetése már a nyári hónapoktól megkönnyíti a szabad mozgást, azonban figyelni kell a koronavírus új változataira, terjedésüket összehangoltan vissza kell szorítani - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a tagállami vezetőknek küldött, csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában is megjelent a vírus delta variánsa

Ukrajnában ketten már megbetegedtek a koronavírus egyik legveszélyesebb, először Indiában megjelent delta variánsától - mondta el Olekszij Danyilov (RNBO), az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a TSZN hírtelevíziónak.

A tisztségviselő tájékoztatása szerint egy 66 éves anya és 16 éves gyermeke nemrég tért vissza Oroszországból Ukrajnába, és betegek lettek. A laboratóriumi teszt kimutatta náluk a koronavírus delta variánsát. Kórházban vannak, állapotuk jelenleg stabil - tette hozzá.    

Danyilov elmondta még, hogy Ukrajnában négy laboratórium - két magán és két állami - tudja kimutatni a delta variánst, de nincs az országban elegendő teszt ehhez, ezért Ukrajna az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) fordult segítségért.    

Közben az ukrán külügyminisztérium azt tanácsolta az ukrán állampolgároknak, hogy egészségük védelme érdekében lehetőleg ne utazzanak Oroszországba, Indiába, Nagy-Britanniába és Portugáliába, vagyis azokba az országokba, ahol a vírus delta variánsának jelentős terjedését észlelték.   

Az RNBO titkára elmondta, hogy szerdán értekezletet tartottak a védelmi tanács irodájában. A tanácskozáson részt vettek mások mellett az egészségügyi miniszter, a parlament illetékes bizottságainak képviselői, vezető orvosok, virológusok és más tudósok. "Az értekezlet résztvevői döntenek egyebek mellett arról, hogy kötelezővé kell-e tenni a PCR-tesztet az Oroszországi Föderációból, Fehéroroszországból, Nagy-Britanniából és Indiából érkezők számára. Előfordulhat, hogy egy bizonyos ideig teljesen leáll az összeköttetés néhány országgal" - mondta Danyilov.    

Ukrajna május 2-tól Indiából nem engedélyezte a beutazást a területére az ottani súlyos járványhelyzet miatt, a tilalmat múlt pénteken oldotta fel. Ukrajnába jelenleg a külföldiek beutazhatnak nemcsak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, hanem ugyanilyen gyorsteszttel, illetve a koronavírus elleni teljes beoltottságot igazoló dokumentummal is. Ugyanakkor az orosz Szputnyik V védőoltást Ukrajna nem ismeri el. Szükség van még ezen felül Ukrajnában érvényes és a koronavírus kezelésére is kiterjedő egészségügyi biztosításra. (MTI)

Franciaországban 10 százalékra emelkedett a delta variáns aránya

Franciaországban a koronavírusnak a fertőzőbb delta variánsa immár az új pozitív esetek 9-10 százalékát érinti, s jelentősen teret nyert az előző héthez képest - jelezte Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően. A napi esetszám összességében azonban továbbra is csökkendő tendenciát mutat.

"Az új esetekben a delta variáns aránya ahhoz hasonlítható, amit az Egyesült Államokban és Németországban látunk" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.    

Az elmúlt héten Olivier Véran egészségügyi miniszter 2-4 százalékra becsülte a delta variáns arányát az új esetekben.    

Az először Indiában azonosított, rendkívül fertőző delta variáns május 11-én még csak 0,2 százalékát, május 25-én pedig 1 százalékát adta az új eseteknek.      

A vírusvariáns területi megoszlása nagyon különböző a kormányszóvivő szerint. Míg a párizsi régióban 12-13 százalékát adja az új fertőzéseknek, a délnyugati Landes megyében 70 százalékát teszi ki. A száz francia megyéből ez az egyetlen, ahol ilyen jelentősen emelkedett a fertőzési szint, de a keleti Bas-Rhin megyében is feltárták a delta variáns több járványgócát, Strasbourgban hatvan esetet regisztráltak.    

A delta variáns arányának emelkedése az új estekben egyelőre nem okozta a járványügyi mutatók emelkedését, amelyek a tavalyi augusztusi szintre süllyedtek, az elmúlt hét napban 42 százalékkal csökkent a napi esetszám, átlaga 2 ezer, 100 ezer lakosra alig 24 fertőzött jut (a riasztási szint 50), a pozitív tesztek aránya 0,9 százalék.    

A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának csaknem fele, 32,2 millióan kapták meg a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás legalább egy adagját, 18,7 millió embernek pedig már befejeződött az oltási ciklusa, azaz mindkét vakcinaadagot felvette.    

Az oltási hajlandóság azonban az elmúlt napokban megtorpant: az első adagot igénylők száma visszaesett 200 ezer alá, s a naponta beadott több mint félmillió injekció többségét második dózisként kérik az oltóközpontokban.    

A France Info hírrádió tudósítása szerint az életkori korlátozások feloldása június elején nem hozta meg a várt eredményt, az 50 éven alattiaknak 44 százaléka még egyáltalán nincs beoltva, annak ellenére sem, hogy a két adag közötti időtartamot az egészségügyi hatóságok a korábbi 49 napról lerövidítették 21-re.    

Szakemberek a nyári szabadságolásokkal magyarázzák a helyzetet: az emberek tartanak attól, hogy a második oltásra nem kapnak időpontot a szabadságuk előtt, ezért inkább a szabadságuk előtti napokra halasztják az első oltást, s csak a hazatértük után kérik a második adagot. (MTI)

Egész Európára megérkezett a figyelmeztetés a delta vírusmutáció miatt

Idén nyáron Európa-szerte a koronavírus Indiában azonosított delta változata lesz a meghatározó - közölte szerdán az Európai Unió közegészségügyi hivatala, amely óvatosságra intette az egészségügyi hatóságokat. Ez pedig több csatornán keresztül is megnehezítheti a járvány elleni küzdelmet az európai országokban: fertőzőképesebb, így magasabb a kórházba kerülés kockázata is; elsősorban az oltatlan fiatalok körében fog terjedni; a variáns miatt magasabb lehet a betegség súlyos lefolyásának esélye a sérülékeny csoportoknál; a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy adag védőoltás kevésbé véd az agresszívebb variáns ellen.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Lengyelország szigorít az agresszívabb variáns miatt

A koronavírus új variánsainak megjelenése miatt Lengyelország éjféltől tíznapos karantént rendel el a schengeni övezeten kívüli országokból érkezők számára - jelentette be szerdán Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes.

Tovább a cikkhez

Ráijesztettek a Horvátországba készülő nyaralókra

Az alacsony átoltottság miatt veszélybe kerülhet a turisztikai idény - mondta Vili Beros horvát egészségügyi miniszter szerdán újságíróknak, a kabinet szűkebb körű ülését követően.

Tovább a cikkhez

Bréking! A járványügyi korlátozások nagy részét feloldja a kormány

Novák Katalin tárca nélküli miniszter egy Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta az általa vezetett Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs javaslatát, ami a hatályban lévő járvány elleni védekező intézkedések lazítására vonatkozott. A feloldások újabb lépcsőfoka 5,5 millió első átoltottnál érkezhet el. Más részletet egyelőre nem árult el a politikus, azokat csütörtök délelőtt ismerhetjük meg.

Tovább a cikkhez

Egy két alatt 12%-kal csökkent a koronavírus halálozások száma

Tizenkét százalékkal csökkent a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma globálisan az előző héthez képest, miközben a feljegyzett esetek száma hat százalékkal 2,5 millióra csökkent, ami a legalacsonyabb szintű fertőzésgyakoriság február óta - jelentette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Tovább a cikkhez

Már a szomszédban is felütötte a fejét a delta variáns

Szlovákiában egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták a koronavírus úgynevezett delta variánsát - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva szerdán.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Indonéziában tombol a járvány

Indonéziában új rekordot döntött a napi koronavírus-fertőzöttek száma.

Tovább a cikkhez

Az irodai munkavégzés egyre inkább választás lesz, mint kötelezettség

A legfrissebb piaci felmérések szerint az irodai munkavállalók fele ma is otthonról dolgozik, és azok a vállalatok, amelyek nem tudnak ehhez az új helyzethez alkalmazkodni, üres irodákkal és gyengébb teljesítménnyel küzdenek. A munka és a magánélet egyensúlyának fontossága, valamint a munkafolyamatok digitalizációja két olyan, régóta jelenlévő trend, melyeket jelentősen felgyorsított a koronavírus járvány. A dolgozók kényelme egyre fontosabb a vállalatok számára, a tehetség megtartása szempontjából is, az irodába történő bejárás pedig sok cégnél egyre inkább választás, mintsem kötelezettség – derül ki a rugalmas munkaterület- és hibrid munkaerő-menedzsmenthez digitális megoldásokat kínáló start-up, a workcloud24 elemzéséből.

Tovább a cikkhez

Aggasztó hírek: Izrael az oltásban éllovas volt, de most újra terjed a járvány az indiai mutáns miatt

Izraelben ismét erősödik a koronavírus-járvány, és megjelent a vírus fertőzőbb és veszélyesebb delta változata - jelentette a helyi média szerdán. A hét elején növekedésnek indult az új koronavírus-fertőzöttek száma, már két egymást követő napon több mint száz új vírushordozót azonosítottak: az egészségügyi minisztérium honlapjának jelentése szerint hétfőn 125-öt, kedden 110-et.

Tovább a cikkhez

Kemény döntést hozott a nagybank: nem engedi be az oltás nélküli dolgozókat és ügyfeleket az irodába

A Morgan Stanley azon dolgozói és ügyfelei, akik nincsenek beoltva a koronavírussal szemben, nem léphetnek be a bank New York-i irodájába – írja a Financial Times egy belső banki levélre hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Lebombáztak egy kórházat Afganisztánban, koronavírus elleni vakcinák semmisültek meg

Rakétatalálat ért egy kórházat szerdán a kelet-afganisztáni Kunár tartományban, a támadás következtében koronavírus és gyermekbénulás elleni vakcinák is megsemmisültek, hivatalos források a kormányellenes tálibokat gyanúsítják a támadás elkövetésével.

Tovább a cikkhez

Tovább csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

A legtöbb városban alacsony szinten stagnál, az országos átlagban enyhén csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben a friss adatok szerint.

Tovább a cikkhez

Évtizedes csúcsra ugrott a német gazdaság pezsgése, ami az inflációs nyomást is fokozza

A koronavírus miatti korlátozó intézkedések jelentős részének feloldása ugrásszerűen javította a német szolgáltató-szektor gazdasági aktivitását, és ez, illetve a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexének (bmi) további emelkedése együtt oda vezetett, hogy váratlanul 10 éves csúcsra ugrott a német kompozit bmi. Ezzel párhuzamosan az ellátási láncokbeli zavarok és árnyomás oda vezetett, hogy rekordra ugrott a bekerülési és kínálati árakat mérő index a friss felmérésben. A francia bmi közben a vártnál jóval gyengébbre sikerült, mert bár a szolgáltató szektor ott is élénkült, de a feldolgozóipar aktivitása fékezett. A vártnál jobb német bmi-nek lényeges szerepe volt abban, hogy az eurózóna kompozit mutató is szintén a várt felett alakult és egyúttal 15 éve a legmagasabb szintre kapaszkodott.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megérkeztek a szerda reggeli magyar adatok

Összesen 91 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 775 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 29 971 főre emelkedett.

Tovább a cikkhez

Magyarországon is jön jövő héttől az uniós védettségi igazolvány

A magyar kormány gőzerővel dolgozik azon, hogy július 1-jétől Magyarországon is bevezessék az európai uniós zöld útlevelet – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a HírTV.

Tovább a cikkhez

Újabb országban érte el a 100 ezret a koronavírus áldozatainak száma

A világon tizedikként Kolumbiában is elérte a százezret a héten a koronavírus igazolt halálos áldozatainak a száma - derül ki az Oxfordi Egyetem adataiból. Az 50 milliós latin-amerikai országban április óta nő a járvány regisztrált fertőzöttjeinek száma, az elmúlt hét napban pedig onnan jelentették a vírussal kapcsolatos harmadik legmagasabb halálozási rátát a világon.

Tovább a cikkhez
románia bukarest zászló

Alapblog Óvatosságra intő jelek

A koronavírus delta variánsa jelentős bizonytalanságot okoz a piacokon, a vezető részvényindexek azonban mégis csúcs...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
jeruzsálem izrael