Globál

Iráni atomprogram: jelentős előrelépések történtek a bécsi tárgyalásokon

MTI
Iráni források jelentős előrelépésekről számoltak be szerdán az atomalku felélesztését szolgáló bécsi hathatalmi tárgyalásokon az amerikai szankciók feloldásával kapcsolatban.

Mahmúd Vázi, az elnöki hivatal kabinetfőnöke például arról beszélt, hogy az Egyesült Államok 1040 büntetőintézkedést oldana fel, köztük olyanokat, amelyek az olajexportot, a banki átutalásokat és a hajózást érintik.    

Vázi, akit az ISNA helyi hírügynökség idézett, hozzátette, hogy politikai szankciók is szerepelnek ezen a listán, amelyeket a többi között Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, az irodája és stábja ellen fogadtak el.    

Vázi szerint ugyanakkor vannak olyan szankciós ügyek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz, de további tárgyalásokat kívánnak.    

Mint mondta, az olyan kérdések, mint Teherán rakétaprogramja, közel-keleti politikája és az emberi jogok iráni helyzete nem kerültek terítékre a bécsi egyeztetéseken, mivel nincsen semmi közük a nukleáris megbeszélésekhez.    

A hat évvel előtti iráni atomalku felélesztését szolgáló bécsi hathatalmi tárgyalásokat vasárnap elnapolták, a küldöttségek konzultációkra visszatérnek hazájukba. Ennek hátterében az áll, hogy a keményvonalasnak tartott Ebrahím Raíszi aratott győzelmet a pénteki elnökválasztáson, és augusztusban veszi át az elnöki hivatalt az atomalku támogatójaként számon tartott Haszan Róhánitól.

Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Irán ellen. Az iszlám köztársaság válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségei teljesítését, legutóbb pedig korlátozta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek tevékenységét létesítményeiben.

faanyag építkezés
gyerekek_shutter
amerikai kongresszus capitolium sötétség

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
amerikai kongresszus capitolium sötétség