hms defender
Globál

Defender-incidens: Oroszország már nagyon dühös, megfenyegették a briteket

Portfolio
Oroszország szerint Nagy-Britannia hazugságokat terjeszt a tegnapi Fekete-tengeren történt incidensről, mely során állítólag több figyelmeztető lövést is leadott az orosz haderő a HMS Defender brit rombolóra. Behívták most már a brit nagykövetet is, illetve kiadtak egy közleményt is, melyben figyelmeztették a briteket, hogy ne provokálják ismét Oroszországot, mert "nincs olyan opció, ami kizárható," ha határvédelemről van szó.

Tegnap hajózott a brit HMS Defender a Krím közelébe, Oroszország egy hadihajóval figyelmeztető lövéseket adott le rá, illetve állítólag légibombákat is az útjába dobtak, hogy irányváltásra ösztönözzék a rombolót. A brit hadügyminisztérium tagadja, hogy ilyen történt volna, szerintük Oroszország hadgyakorlatot folytatott, a Defender nemzetközi vizeken kelt át, a hajó legénysége nem érzékelt semmi ilyesmit és Oroszország dezinformációt terjeszt.

A brit reakciót követően Oroszország eszkalálta a diplomáciai nyomást. Már nemcsak a katonai attasét, hanem a nagykövetet is berendelték, hogy hivatalos diplomáciai megrovásban részesítsék.

Ami történt, az szándékos és előre megfontolt provokáció

– mondta Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Hozzátette: ha ismét sor kerül hasonló provokációra, „nincs olyan opció, ami kizárható, hogy Oroszország megvédje a határait.”

Az incidens alapja az volt, hogy a HMS Defender egy olyan területen hajózott, amely a Krím vizeihez tartozik, a 2014-ben megszállt terület Oroszországhoz csatolását viszont nem ismeri el a nemzetközi közösség, Oroszország viszont saját területeinek tekinti.

Ezt megerősítette Boris Johnson brit miniszterelnök is:

Fontos pont az, hogy nem ismerjük el a Krím annexióját Oroszország részéről. Ezek urán vizek és jogosan használtuk őket arra, hogy A-ból B-be jussunk

– mondta a politikus.

Dominic Raab külügyminiszter is megismételte a brit védelmi minisztérium véleményét, mely szerint az oroszok nem lőttek a Defender felé.

A Defenderen egyébként utazott egy BBC-tudósító is, aki felvételeket készített az incidensről, a videó tanulsága szerint az orosz parti őrség hajója és több orosz repülőgép is nagyon közel került a rombolóhoz, felszólították a hajót az irányváltásra, lövések dördültek és a Defender legénysége felkészült még harci cselekmény végrehajtására is.

A BBC jelentése szerint egyébként „több mint 20” orosz repülőgép került közel a Defenderhez, a videón emellett látszik az is, hogy az orosz parti őrség hajója alig párszáz méterre volt a rombolótól.

Címlapkép: Konstantin Sazonchik\TASS via Getty Images

budapest duna parlament getty stock mobil
jeff bezos amazon media kit forrás amazon
vakcina_oltas_koronavirus
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
reichstag