Előfizetői tartalom

Politikai játszmák az olimpia árnyékában: a japán kormányfő sorsa a tét

A tegnapi nyitóünnepséggel megkezdődött, augusztus 8-ig tartó tokiói olimpia megrendezésének sikeressége, vagyis a japán járványhelyzet drasztikus romlásának elkerülése jelentős mértékben növelheti Szuga Josihide miniszterelnök politikai túlélésének esélyeit a közelgő, legkésőbb október 22-én tartandó parlamenti választás előtt. A Liberális Demokrata Párt elnöki tisztét is betöltő Szugára – akinek kormánya jelenleg csak a közvélemény alig 30 százalékának támogatását élvezi a tokiói vezetés olimpia megtartásához való ragaszkodása, illetve a lassú oltási kampány miatt – egy másik erőpróba is vár, ugyanis a kormányzó pártban az ősszel elnökválasztást tartanak.

Rekord alacsony, 29,3 százalékos szintre csökkent a tavaly szeptember óta kormányzó Szuga Josihide japán miniszterelnök kabinetjének támogatottsági indexe egy múlt héten megjelent felmérés szerint. A japán politikai életben az elemzők és a média a 30 százalék alatti szintet már „veszélyzónának” nevezi, amelynél az aktuális kormányfők jellemzően önként lemondtak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái