Előfizetői tartalom

Fegyveres magánhadsereg Magyarországon? - Ilyenek a modern kor zsoldosai

Huszák Dániel
Saját állítása szerint egy 600-1000 főből álló fegyveres magánhadseregbe toboroz embereket egy magyar biztonsági szakember, aki elsősorban a Közel-Keleten és Afrikában tervez komplex katonai feladatokat ellátni a helyi kormányok megbízásából. Sokan szkeptikusak a vállalkozás jövőjével kapcsolatosan a cég körül felmerülő furcsaságok miatt, de tény, hogy a következő években várhatóan ismét felfutóban lesz az ilyen jellegű, privát fegyveres vállalatok alkalmazása, hiszen számos kisebb ország áll most a teljes destabilizáció szélén és a nagyhatalmak is sokkal ellenségesebb retorikát ütnek meg egymással szemben. Nézzük meg, mit csinál egy katonai magánvállalat (PMC) és hol lehet rájuk szükség.

Tényleg alakul a magyar PMC? A napokban bukkant fel egy beszélgetés a Növekedés.hu-n, melyben egy magyar biztonsági szakember arról beszél, hogy különleges katonai missziókra specializálódott fegyveres magánvállalatot hozna létre. A beszélgetés alapján úgy tűnt, az elgondolás már igencsak előrehaladott állapotban van, hiszen állítólag kialakult a projektet szponzoráló...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái