Előfizetői tartalom

16 év után távozik Angela Merkel, de hagyatéka még sokáig velünk marad

Tizenhat évnyi kormányzás után hamarosan távozik hivatalából Angela Merkel. Németország első női kancellárjának történelmi jelentőségét kár lenne tagadni és ez nemcsak saját hazájára, hanem Európára is érvényes. Merkelre ugyanis széles körben hivatkoznak az Európai Unió de facto vezetőjeként, amely az elmúlt évek fényében nem is olyan túlzó megállapítás. Angela Merkel kormányzása tartós nyomot hagyott többek közt a külpolitika, az energiapolitika, a gazdaságpolitika és a bevándorláspolitika területén. Éppen ezért vitathatatlan, hogy a Merkel-korszak tartós változásokat hozott Európában és a politikus hagyatéka még évtizedeken át éreztetheti befolyását a kontinensen.

Angela Merkel 1954-ben született Hamburgban, de családja nem sokkal később a kommunista Kelet-Németországba költözött, mivel apja ott kapott lelkipásztori állást. 1986-ban kvantumkémiai doktorátust szerzett, majd kutatóként dolgozott. A politikába viszonylag későn, a német újraegyesítés után kapcsolódott be az első demokratikusan megválasztott kelet-német kormány szóvivőhelyetteseként....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés