török katona
Globál

Elmondja a volt elitkommandós, hogy rendezné el a kaotikus afganisztáni kivonulást

Portfolio
Az Instagramon virálissá vált egy videó, melyben egy nyugalmazott amerikai elitkommandós, Jocko Willink arról beszél, hogy mit tenne az Egyesült Államok elnökeként, ha a katasztrofálissá vált afganisztáni kivonulást kellene levezényelnie.

Jocko Willink a SEAL Team 3 tagja volt 20 éven keresztül, ez az amerikai haditengerészet különleges műveleti alakulatának egyik egysége. Több könyvet is írt a fegyveres erőkben szerzett tapasztalatairól és hetente podcasteket tart, valamint tanácsadócéget is vezet.

A nyugalmazott kommandós egy Instagramra feltöltött videóban lényegében egy beszédet tart, melyet akkor tartana meg, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke és reagálnia kellene az afganisztáni csapatkivonás kapcsán tapasztalható kaotikus helyzetre.

A videó felvezetőjében elismeri az „elnök,” hogy kritikus hibákat követett el, elsősorban azzal, hogy nem mérte fel megfelelően a tálibok képességeit és túlbecsülte a szövetséges afgán haderő harcértékét.

Ez az én hibám és kizárólag az enyém

– mondta Willink, utalva arra, hogy szerinte nem helyes, hogy Biden elnök inkább elődjeit hibáztatja a katasztrofális helyzetért Afganisztánban. Hozzáteszi: több ezer amerikai állampolgár és szövetséges afgán rekedt az országban, de ez nem lesz így már sokáig. Ezután pedig ismerteti annak tervét, hogyan menekítené ki őket az országból.

Az első lépés az lenne, hogy az Egyesült Államok hadereje 48 óra alatt az irányítása alá vonná az összes repteret Afganisztánban.

Bármilyen ellenállás, melyet tapasztalunk a táliboktól vagy bárki mástól, amikor elfoglaljuk ezeket a repülőtereket fel lesz számolva - totálisan és kegyetlenül

– mondja Willink.

Az Egyesült Államok ezeket a reptereket arra használja majd, hogy küldetéseket hajtson végre Afganisztán területén, melyek segítségével kimenekítenek minden amerikai állampolgárt és afgán szövetségest az országból. Mindenkit, aki megpróbál beavatkozni ezekbe a műveletekbe, meg fognak ölni - mondta Willink.

Ezen kívül megsemmisítenek minden repülőgépet, szárazföldi járművet és érzékeny katonai eszközt, melyet hátrahagyott az Egyesült Államok és megölnek mindenkit, aki ezek körül az eszközök körül tartózkodik.

Ha ezeket a feladatokat végrehajtották, az Egyesült Államok hadereje elhagyja Afganisztánt, viszont a jövőben is figyelemmel kíséri majd az országban zajló eseményeket. Willink „elnök” azt ígéri, hogy Amerika megsemmisít minden terroristaképző létesítményt, leszámolnak „túlerő alkalmazásával” minden emberjogi kihágással és támogatják azokat a csoportokat, melyek a tálibok ellen harcolnak ellátmánnyal és légi csapásokkal.

Isten áldja Amerikát és Isten kegyelmezzen az ellenfeleink lelkének, mert mi nem fogunk

– zárja gondolatait Willink.

A videó eddig 223 ezer lájkot kapott Instagramon.

Címlapkép: török katona a Hamid Karzai reptéren. Fotó: Aykut Karadag/Anadolu Agency via Getty Images

német választás 2021 olaf scholz spd
dollar euro
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Tessa_Ganserer_Wahlkampf_Nürnberg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
német választás 2021 olaf scholz spd