Előfizetői tartalom

Felfedte magát a rejtélyes tálib elitkommandó – Mit tud az iszlamisták különleges alakulata?

Számos felvétel felkerült az internetre a kabuli tálib hatalomátvétel óta rejtélyes, jól felszerelt terepruhás kommandósokról, akik kulcsfontosságú objektumokat védenek a városban, sisakban és taktikai mellényben, amerikai fegyverekkel. A katonák a „tálib elitkommandó” néven is emlegetett Badri 313 alakulat tagjai, mind kinézetükben, mind viselkedésükben látszólag sokkal inkább hajaznak egy nyugati különleges alakulatra, mintsem egy átlagos tálib milíciára. Minden igyekezet ellenére sokan szkeptikusak a tálib különleges műveleti egység képességeit illetően, ettől függetlenül remek előképét mutathatják majd annak, hogy is nézhet ki az afganisztáni "kalifátus" hadereje, ha egyszer a tálib kormányalakítás után létrejön ilyen.

A semmiből jött elitkommandó Az, hogy a tálibok valamilyen formában különleges, többnyire offenzív műveletekre specializálódott egységet működtetnek, nem újdonság, évekig működött a szervezet ernyője alatt a nyugati médiában csak „vörös csoport” (van, ahol hibásan vörös hadseregként fordítják) nevű alakulat – pastu nyelven szara keta. A szara keta több műveletben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés