Előfizetői tartalom

A történelem ismétli önmagát: már körvonalazódik a következő háború Afganisztánban

Sokan örülnek a tálibok győzelmének Afganisztánban, de aligha lesz tartós a béke az országban, a következő években az Iszlám Állam és a tálibok harcolnak majd a stratégiailag fontos északi területek ellenőrzéséért – mondta el a Portfolio-nak Yousufi Qais, nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szakértő. A Magyarországon élő afgán állampolgár gyermekként élte meg az első tálib hatalomátvételt, elmondta, hogy régen rettegtek a táliboktól, de most az iszlamista szervezet új arculatot próbál fenntartani, ami valószínűleg csak addig tart majd, amíg az amerikai katonák az országban vannak. Az afgánok közül sokan a bűnözés és a korrupció visszaesését várják, de valószínűleg inkább munkanélküliséget, élelmezési problémákat és megélhetési válságot hoz majd az eleve gazdaságilag igencsak rossz állapotban lévő országban a tálib hatalomátvétel.

Portfolio: A legnagyobb kérdés az afganisztáni krízissel kapcsolatosan talán az, hogy omlott össze ilyen gyorsan az Egyesült Államok által támogatott központi kormány és az afgán haderő. Gyakorlatilag egy hét sem telt el azután, hogy Zarandzsot elfoglalták a tálibok és már Kabul is elesett. Ön szerint mi az oka a gyors és elsöprő tálib győzelemnek? Yousufi Qais: Először...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés