tálib szóvivő
Globál

A világ legveszélyesebb terroristái is bekerültek az új afgán kormányba - Van, akinek 10 millió dolláros vérdíj van a fején

Összeállt az új afgán kormány. Az előzetes híresztelésekkel ellentétben úgy tűnik, nem került be az ország vezetésébe egy mérsékelt afgán politikus sem, helyettük mind régi tálib vezetők töltik majd be az összes fontos tisztséget. Az új állam, az Afganisztáni Iszlám Emírség emírje Hibatulla Ahunzada lesz, a tálibok rejtélyes fővezére, de bekerült a kormányba több olyan személy is, akit az Egyesült Államok terroristaként tart nyilván és több milliós vérdíjat tűzött ki a fejére, illetve fontos tisztséget kap Guantanamo Bay néhány korábbi rabja is.

Szétverték a tálibok a pandzsíri ellenállást, ezzel teljes kontrollt szereztek Afganisztán felett. Ahogy ezt sok elemző várta, az esemény után rövidesen kikiáltották az Afganisztáni Iszlám Emírséget a tálibok és bejelentették az új kormány összetételét.

Többen azt jósolták, hogy a tálibok majd egy olyan kormányt alakítanak, amely képvisel a pastukon kívül más etnikai csoportokat is, illetve bevesznek az ország vezetésébe néhány mérsékelt politikust is. Erre engedett következtetni az is, hogy a tálibok korábban azt állították, hogy „inkluzív” vezetést alakítanak majd ki.

Végül az előzetes híresztelésekkel szemben nem került be Afganisztán új vezetői közé sem Hamid Karzai volt miniszterelnök, sem Abdulla Abdulla, a nemzeti megbékélési tanács vezetője, sem más, mérsékelt politikus. Az új vezetést teljes egészében az iszlamista, többségében pastukból álló tálib mozgalom vezetői teszik ki.

A tálibok hivatalosan „átmeneti” kormány megalakulását jelentették be, de még csak egy elejtett félmondattal sem utaltak arra, hogy valaha is választásokat terveznek tartani az országban. Valószínűleg az „átmeneti” jelző tehát azt jelenti, hogy a tálib vezetés ezzel a módszerrel próbálja fenntartani a reményt a mérsékelt, nem pastu iszlamista afgán állampolgárokban azzal kapcsolatosan, hogy talán egyszer ők is megfelelően képviselve lesznek az új kormányban, de jó eséllyel eszük ágában sincs ezen a felálláson változtatni.

Az Emír: Hibatulla Ahunzada

Mavlavi Hibatulla Ahunzada, a tálibok fővezére, Afganisztán új emírje. Fotó: Voice of America via Commons

Az Emír, vagyis a legfőbb politikai vezető tisztségét Hibatulla Ahunzada, a tálibok fővezére veszi fel. Ahunzada 2016 óta vezeti az iszlamista mozgalmat, miután Aktár Manszoúrt, a szervezet korábbi vezetőjét megölte az Egyesült Államok egy dróncsapással.

Ahunzada a ’80-as években harcolt a szovjet megszállás ellen, majd a ’90-es évek tálib vezetése alatt a saría-törvényszék vezetője volt.

Sokan azt jósolták, hogy Ahunzada megmarad Afganisztán nem hivatalos vezetőjének, aki a háttérből, a tálib mozgalmat irányítva vezeti majd az országot; sokan eleve inkább vallási, sem mint politikai vezetőként gondoltak rá. Ahunzada hivatalosan végül mégis Emír lett, de akár Omár molla, valószínűleg ő is egy biztonságos rejtekhelyről, a nagy nyilvánosságot kerülve vezeti majd tovább az országot.

Veterán tálib vezetők viszik a miniszterelnökséget

Secretary_Pompeo_Meets_with_the_Taliban_Negotiation_Team_(50632321483)
Mike Pompeo, a Trump-kormány külügyminisztere a dohai tálib delegációval találkozik. A maszkos férfi Abdul Gáni Baradár. Fotó: Amerikai Külügyminisztérium via Commons

A miniszterelnöki pozíciót Mohamed Hasszán Ahund molla tölti majd be, a tálib mozgalom egyik eredeti alapítója és az első tálib kormány külügyminisztere. A molla ellen ENSZ-szankciók vannak érvényben a tálib mozgalom élén végzett tevékenysége miatt. Kandahárban született, vallási vezetőként számos írást készített az iszlámról.

Abdul Gáni Baradár, aki szintén a mozgalom társalapítója, miniszterelnök-helyettesi pozíciót kapott. Ő volt a tálibok katari főtárgyalója, akinek köszönhető az Egyesült Államok kivonulásához vezető dohai megállapodás is és ő volt az első tálib vezető, aki valaha személyesen beszélt az Egyesült Államok elnökével –konkrétan Donald Trumppal. Baradár szintén volt mudzsahed, az első tálib kormányban védelmi miniszter-helyettes volt. Több évet töltött egy pakisztáni börtönben, miután 2010-ben amerikai nyomásra letartóztatták, majd 2018-ban elengedték.   

A másik miniszterelnök-helyettes Abdul Szalám Hanafi szintén fontos szerepet játszott a katari tárgyalások során, az első tálib kormányban oktatási miniszter-helyettes volt. Ebben az időben egyébként 10 éves kor fölött betiltották az oktatást az afgán nőknek. Korábban a kabuli egyetemen tanított. Üzbég származású és nem pastu; elképzelhető, hogy a tálibok a kormányba való beemelésével kipipálták az ígért „inkluzivitást.”

Körözött terrorista lesz a belügyminiszter

hakkani fbi
Sziradzsuddin Hakkáni körözési posztere az FBI weboldalán.

A kormányalakításról író nemzetközi sajtóban a legnagyobb felháborodást a konkrét kinevezésekkel kapcsolatosan az váltotta ki, hogy a tálibok beemelték a kormányba Sziradzsuddin Hakkánit, a Hakkáni-hálózat nevű iszlamista mozgalom fővezérét, melyet az Egyesült Államok terrorszervezetként tart nyilván. Hakkáni az FBI legkeresettebb személyeinek listáján is szerepel, 10 millió dolláros vérdíj van a fején. Sziradzsuddin Hakkáni a belügyminiszteri tisztséget fogja betölteni.

A Hakkáni-hálózat egy pastu iszlamista mozgalom, nemzetközi hírnevet még a szovjetek elleni harccal szereztek. A Raegan-kormány is támogatta a Hakkáni-hálózat akcióit fegyverekkel és kiképzéssel. 1995-ben csatlakoztak a tálibokhoz, viszont lényegében a mai napig kvázi-független entitásként kezelik őket a mozgalmon belül a tálibok és a nemzetközi közösség is.  

A Hákkáni-hálózat tagjai más fontos tisztségeket is kapnak az új kormányon belül: az Al-Jazeera beszámolója szerint Kalil Hakkáni lesz Afganisztán menekültügyekért felelős minisztere. Korábban Kalil Hakkániról úgy cikkeztek, mint a Kabul „biztonságáért” felelős vezető. A vezetőnek ötmillió dolláros vérdíj van a fején.

Az, hogy a Hakkáni-hálózat vezetőit ilyen fontos belügyi, belbiztonsági tisztségekbe emelték, valószínűleg nem sok jót jelent a tálibok esetleges politikai ellenfelei számára.

Négy kormánytag is megjárta Guantánamót

Camp_Delta,_Guantanamo_Bay,_Cuba
Az Amnesty International szerint a Kubában működő Guantanamo Bay Detention Campben súlyos emberjogi sérelmeket valósítottak meg az Egyesült Államok rendvédelmi szervei. Egyébként olyan személyeket zárnak be a de facto világtól elszigetelt börtönbe, akiket súlyos terrorcselekményekkel kötnek össze. Fotó: DoD via Commons

Négy olyan kormánytagot is kineveztek most a tálibok, akik megjárták Guantanamo Bayt, az Egyesült Államok rettegett börtönét, ahol veszélyes nemzetközi terroristákat tartanak fogva. 2014-ben engedték ki őket, amikor egy amerikai dezertőrt, Bowe Bergdalht „cseréltek el” a tálibokkal a fogvatartottakért cserébe.

Nurulla Nóúri lesz a tálib kormány törzsi- és határrendészeti minisztere, Abdul Hak Vaszík lesz a hírszerzési miniszter, Kairulla Kaír lesz a kulturális és információs miniszter, Mohamed Fazír Maszloúm pedig a védelmi miniszterhelyettes.

A védelmi miniszter egyébként Muhammad Jakub molla, a tálibok korábbi fővezérének, Omár mollának fia lesz.  

Címlapkép: Zabiulla Mudzsahid tálib szóvivő ismerteti az új kormány összetételét. Fotó: Sayed Khodaiberdi Sadat/Anadolu Agency via Getty Images

befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
VAL_03974 (1)
hiventures vezetői panelbeszélgetés
budapest
bull
vakcina románia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
itelet bilincs