nuklearis iran
Globál

Atomalku: leváltották az iráni főtárgyalót és ez nagyon rossz hír a nyugatnak

MTI
Leváltották Iránban Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettest, aki egyúttal az iszlám köztársaság atomprogramjáról szóló diplomáciai egyeztetések főtárgyalója is - derül ki az iráni külügyminisztérium kedd esti közleményéből, amely nem tér ki arra, hogy utódja a főtárgyalói poszton is váltja-e Aragcsit.

Aragcsi utódja a külügyminiszter-helyettesi székben Ali Bakiri lesz, aki mind az augusztusban elnökké választott Ebrahim Raiszihoz, mind pedig Ali Hameneihez, Irán de facto vallási és politikai vezetőjéhez is közel áll, így tehát vélhetően tovább erősíti a választások nyomán egyébként is megizmosodott konzervatív erőket.

Elemzők máris arra emlékeztetnek, hogy Bakiri - aki a 2005-től 2013-ig elnöki tisztet betöltő Mahmúd Ahmadinezsád idején már tagja volt az akkori, atomprogramról tárgyaló küldöttségnek - az egyeztetések során ellenzett minden, a nyugati felek által kért engedményt. Az új külügyminiszter-helyettes egyúttal többször bírálta Raiszi elődjét, a mérsékeltnek tartott Haszan Róhánit, amiért a volt elnök szerinte elfogadta az iszlám köztársaságra kirótt szankciókat, illetve azért is, mert beengedte a külföldi ellenőröket az iráni atomlétesítményekbe.

Bécsben április elején kezdődtek tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ben kötött hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében. Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Irán ellen. Teherán válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségei teljesítését.

Jóllehet az egyeztetéseken a felek nem értek el áttörést, a hét végén sikerült megállapodást köti, amely Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint "időt biztosít a diplomáciának". Mindazonáltal az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő ENSZ-szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy a vasárnapi megállapodás nem végleges megoldás.

Címlapkép forrása: Askin Kiyagan/Anadolu Agency via Getty Images

FrankfurtiTőzsde
forint bankjegy getty stock
tőzsde, grafikon, trend,
románia bukarest zászló

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Emmanuel Macron tengeralattjaro vita210917