Előfizetői tartalom

Kína dühöng, de Franciaország is ráncolja a szemöldökét – Mit tudnak a nemzetközi botrányt kiváltó tengeralattjárók?

Portfolio
Ausztrália saját nukleáris meghajtású tengeralattjáró fejlesztési projektet indít brit és amerikai segítséggel, hogy az indiai-csendes-óceáni térségben Kína katonai dominanciáját ellensúlyozzák. Az várható volt, hogy a projekt feldühíti Kínát, viszont Emmanuel Macron francia elnök is csalódott hangnemű közleményt adott ki, amiért a dealből kihagyták az általa vezetett európai országot. Az új, ausztrál tengeralattjárók várhatóan a 2040-es években állnak majd rendszerbe, várhatóan hasonlítani fognak több szempontból is az amerikai Virginia-osztályra és / vagy a brit Astute-osztályra is.

Nukleáris meghajtású tengeralattjárók beszerzéséről kötött megállapodást Ausztrália az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal, de az egyezmény Franciaországot és Kínát is feldühítette.  Franciaország azért rágott be, mert kihagyták őket az egyezményből, Kína pedig a Távol-Keleten élvezett katonai dominanciáját félti. Franciaország azért is dühös...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés