Előfizetői tartalom

Új hidegháború kezdődött az Egyesült Államok és riválisai között az európaiak szerint

Portfolio
Az ECFR közvélemény-kutatások által alátámasztott új jelentése szerint az európaiak többsége úgy látja, hogy új „hidegháború” alakult ki az Egyesült Államok és a nemzetközi riválisai, Kína és Oroszország között. Európában azonban csak nagyon kevesen gondolják úgy, hogy saját országuk közvetlenül részt vesz ezekben a konfliktusokban – sokan viszont úgy látják, hogy az EU brüsszeli vezetése konfliktusban áll Kínával és Oroszországgal. Ezek a számok azt mutatják, milyen veszélyeket rejt magában az európai közvélemény és az USA közötti szakadék növekedése, valamint a nemzeti hozzáállások és az EU brüsszeli politikai vezetésének harcias helyzete között.

Az ECFR közvélemény-kutatása szerint például a véleményt-nyilvánító európaiak mindössze 15%-a gondolja úgy, hogy országa jelenleg új „hidegháborúban” áll Kínával – ez az arány Oroszország esetén is mindössze 25%-ra emelkedik. A kutatás azt is kimutatta, hogy Bulgáriában és Magyaroroszágon pozitívan vélekednek arról, hogy ezek az autokráciák hogyan teljesítenek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés