macron görög
Globál

A tengeralattjáró-botrány után a görögöknél vigasztalódhat Macron

Portfolio
Franciaország és Görögország komoly katonai megállapodás köt a nagy port kavaró tengeralattjáró-botrányt követően. A megállapodásnak többek közt hadihajók és vadászrepülők eladása is részét képezi – írja a Politico.

Az új megállapodás értelmében Görögország 5 milliárd euró értékben vásárol hadihajókat és vadászrepülőket Franciaországtól, egyúttal a felek megállapodnak a kölcsönös katonai segítségnyújtásról is.

A mostani egyezség két héttel azután kerül terítékre, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia új biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven, és ezzel összefüggésben Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 50 milliárd dolláros szerződéstől esett el.

Szakértők úgy vélik, hogy az AUKUS-szerződésnek mindenképpen köze van a mostani megállapodáshoz, amely fontos lépés lehet a Macron által többször szorgalmazott közös európai hadsereg megvalósítása felé is.

A görög haditengerészet már egy ideje tervezte flottájának fejlesztését, főleg Törökországgal az utóbbi időszakban, az Égei-tengeren folytatott villongások okán. Ennek megfelelően a görögök hat országtól kértek ajánlatot, köztük az Egyesült Államoktól. Ezek közül Franciaország adta az egyik legdrágább ajánlatot, amelyet valamelyest korrigáltak ugyan, de még így is költségesebb opciók között szerepelt.

Szakértők szerint a görög vezetés elsősorban politikai okokból fogadta el a franciák ajánlatát. Az Egyesült Államok azonban a tengeralattjáró-ügy miatt valószínűleg nem fogja bírálni a görögök döntését.

A tervezet szerint Athén három fregattot és három korvettet vásárol Párizstól, amelyek 2025-től érkezhetnek meg, emellett van lehetőség kettő vagy három további hajó megvásárlására is. Görögország továbbá hat új Rafale típusú vadászgépet is vásárolhat. Az még nem világos, hogy a kölcsönös katonai segítségnyújtás mit takar, így nem tudni, lehet-e számítani francia katonai jelenlétre az Égei-tengeren, illetve, hogy Párizs elvárja-e majd a görögöktől, hogy támogassák a terrorellenes misszióit például Maliban.

Címlapkép forrása: Antoine Gyori/Corbis via Getty Images

shutterstock új lakás
infláció
koppenhága_dánia_shutter

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
törökország erdogan