Koronavírus: vegyes hírek érkeznek a járvánnyal kapcsolatosan

Portfolio
Jó és rossz hírek egyaránt érkeznek bőven a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan, legyen szó az oltásokról vagy más, a járvány elleni védekezési mechanizmusokról. Koronavírus híreink percről percre.

Dobson Szabolcs rémisztő koronavírus-körképet tett közzé

Az oltásellenes és a járvány elleni intézkedéseket ellenző propaganda megtette a hatását, nagy bajban vannak a volt szocialista országok – hívja fel a figyelmet Dobson Szabolcs legújabb Facebook-bejegyzésében.

Dobson Szabolcs rémisztő koronavírus-körképet tett közzé

Valóságos roham indult Romániában: megdőlt a napi oltási rekord

Romániában látványosan megugrott az oltási hajlandóság, amióta az államfő újabb járványügyi korlátozásokat jelentett be az oltatlanok számára, és pénteken már rekordot döntött az egy nap alatt újonnan beoltottak száma.

Valóságos roham indult Romániában: megdőlt a napi oltási rekord

Újabb katasztrófa fenyegeti az európai autógyártást

Európa vezetőit egyre nagyobb aggodalommal tölti el, hogy a globális chiphiány után újabb sokk lassíthatja a koronavírus-járványból történő gazdasági kilábalást: a kínai magnézium hiánya, amely olyan meghatározó iparágak fontos alapanyaga, mint az autó- és repülőgépgyártás, valamint az elektronikai ipar.

Újabb katasztrófa fenyegeti az európai autógyártást

Románia szigorít

Romániában hétfőtől csak védettségi igazolvánnyal lehet ügyfélként vagy fogyasztóként belépni a nyilvános zárt terekbe az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok és gyógyszertárak kivételével - erről pénteken döntött a koronavírus-járvány miatt a bukaresti kormány.

Az alkalmazottakra a szabályozás egyelőre nem vonatkozik, mert a munkavállalók jogait csak a parlament korlátozhatja törvénnyel.

Hétfőtől országszerte csak védettségi igazolvánnyal, munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt szabad éjszaka (22 és 5 óra között) kimenni az utcára, az üzleteknek pedig legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk. Tilos magánrendezvényeket - köztük esküvőket, keresztelőket -, koncerteket, tanfolyamokat tartani, a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, sporteseményeket csak közönség nélkül szabad rendezni.

Az egyházakat a korlátozás nem érinti.

(MTI)

Számokban a valóság: a magas fertőzési adatok ellenére működnek a vakcinák

Ismét cudar a járványhelyzet Nagy-Britanniában, de sokkal rosszabb lenne vakcinák nélkül – derül ki a CNBC adatelemzéséből, amely több hónapnyi, a brit állam által közzétett adatból gyártott chartokat közölt.

Számokban a valóság: a magas fertőzési adatok ellenére működnek a vakcinák

Nem javasolja a vakcinakeverést az amerikai tisztifőorvos

Ugyanannak a vakcinának a felvételét javasolja Vivek Murthy amerikai tisztifőorvos harmadik, „booster” oltásnak, mint amilyen az első két dózis volt – írja a CNBC.

Nem javasolja a vakcinakeverést az amerikai tisztifőorvos

Szerbia elkezdte használni a saját gyártmányú Szputnyikot

Elkezdték használni péntektől Szerbiában a Szputnyik V nevű, a koronavírus elleni orosz oltóanyagnak a nyugat-balkáni országban gyártott változatát - közölte Nenad Popovic innovációs miniszter a szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint.

Mint mondta: Szerbiában eddig másfél millió adag Szputnyik V vakcinát állítottak elő, év végéig pedig elérik a négymillió adagot.

A Szputnyik V szerbiai gyártása júniusban kezdődött el.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 7327-tel 1 078 032-re, Koszovóban 18-cal 160 590-re, Észak-Macedóniában 490-nel 198 646-ra, Montenegróban 422-vel 139 488-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 627-tel 247 182-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 59-cel 9331-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 6998-ra, Montenegróban néggyel 2054-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 27-tel 11 279-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2974 maradt.

(MTI)

A romániai koronavírus-káoszban már nyolc ország nyújt segítséget

Az európai szolidaritás nem üres szólam, hanem működő valóság: nyolc európai ország nyújtott már segítséget Romániának a koronavírus-járvány okozta jelenlegi kétségbeejtő helyzetben, és továbbiak ígértek támogatást - jelentette ki Klaus Iohannis román államfő pénteken.

A romániai koronavírus-káoszban már nyolc ország nyújt segítséget

Jutalmat kapnak Szlovéniában az oltást népszerűsítő orvosok

Plusz juttatásban részesítik azokat a háziorvosokat és ápolókat Szlovéniában, akik hozzájárulnak a koronavírus elleni oltási kampány felgyorsításához - közölte a szlovén közszolgálati televízió pénteken.

A kormány döntése szerint jutalmat csak azok a háziorvosok és rendelőikben dolgozó ápolók kaphatnak, akik legalább heti két órát töltenek többlettevékenységgel: a betegek aktív megszólításával és a védőoltások népszerűsítésével. Továbbá, ha a törzskartonnal rendelkező pácienseik legalább 45 százaléka megkapta az első oltást, vagy legalább 55 százalékuk mindkettőt.

A kabinet az intézkedéssel az oltási kampányt akarja felgyorsítani, a juttatásokat pedig az állami költségvetésből fedezi.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 182 060-an kaptak védőoltást, közülük 1 109 508-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka. Péntekre 1965 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményei miatt kilenc beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 440-en vannak kórházban, 120-an intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 3258 új fertőzést azonosítottak, a kétszeresét a múlt hetinek. A vírus okozta Covid-19 betegségben 17-en haltak meg. Kórházban 997 beteget ápolnak, közülük 135-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 881 702-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 767 965-en már a második adagot is felvették.

Járványügyi szakemberek mindkét országban azzal magyarázzák a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedését, hogy a rossz idő beálltával az emberek sokkal többet tartózkodnak zárt helyen, az alacsony átoltottság miatt pedig gyorsabban terjed a vírus.

(MTI)

Kínában elkezdték beadni a harmadik oltást

Megkezdték Pekingben a koronavírus elleni harmadik adag védőoltás beadását pénteken, és közben az országban továbbra is a "zéró-Covid" elv mentén, a szórványosan megjelenő gócok teljes felszámolásával kezelik a járványt.

A kínai fővárosban, amely négy hónap múlva otthont ad a 2022-es téli olimpiai játékoknak, legelőször azok a felnőttek kapják meg az emlékeztető oltást, akikre különösen veszélyes a fertőzés, és legalább fél éve megkapták az oltás második adagját. Harmadik oltásra jelentkezhetnek továbbá mindazok, akik valamilyen módon kapcsolódnak a téli olimpia előkészítéséhez vagy lebonyolításához.

Kína egyes részein még szeptemberben elkezdődött az emlékeztető oltások beadása. A hivatalos jelentések szerint az ország 1,4 milliárdos lakosságának mintegy 80 százaléka már megkapta valamelyik, kínai fejlesztésű védőoltás első két dózisát.

Az országban, ahol a járványt 2020 tavaszára nagyrészt sikerült megfékezni, szórványosan még mindig felbukkannak járványgócok. A legutóbbi góc első eseteit múlt szombaton jelentették az észak-kínai Hszianból. A városban egy belföldi utazáson részt vevő, nyugdíjas házaspárt azonosítottak koronavírus-fertőzöttként. Az ilyenkor bevett, gyors kontaktkutatást követően több tartományban azonosítottak új eseteket. A legtöbb új fertőzöttet az elmúlt hét során a Mongóliával határos Belső-Mongólia Autonóm Területről, valamint az északnyugat-kínai Kanszuból jelentették, de egy pekingi kerület kockázati besorolását is közepes szintűre emelték, miután ott négy új fertőzöttet azonosítottak. Kanszuban, ahol jelenleg 18 belföldi fertőzésből eredő, aktív Covid-19-es esetet és egy tünetmentes vírushordozót tartanak számon, csütörtökön közel kétezer tanintézményben felfüggesztették a jelenléti oktatást.

(MTI)

Nagyon fontos felhívást tett közzé a Magyar Orvosi Kamara

Arra kéri a Magyar Orvosi Kamara elnöksége Magyarország lakosait, hogy viseljenek maszkot és csak védettségi igazolvánnyal vegyenek részt tömegrendezvényeken - olvasható a szervezet legfrissebb közleményében.

Nagyon fontos felhívást tett közzé a Magyar Orvosi Kamara

Oroszországban rekordmagas a fertőzöttség és a halálozás is

Először emelkedett 37 ezer fölé pénteken az egy nap alatt az újonnan diagnosztizált új koronavírusos fertőzések száma Oroszországban, és a halottak száma is az eddigi legtöbb volt.

Az igazolt fertőzöttek száma az orosz operatív törzs pénteken közölt adatai szerint 37 131-gyel 8 168 305-re emelkedett. A napi növekmény 0,46 százalék, a tünetmentes esetek aránya 9,1 százalék.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1064-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 228 453-ra nőtt. Október folyamán 15. alkalommal dőlt meg a halálozási rekord. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

A felépültek száma 25 453-mal 7 117 060-ra emelkedett. Az országban 822 792 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 203,4 millió, az elmúlt napon pedig 680 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 786 526 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A járvány terjedésének lelassítása érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy október 30. és november 7. között országos munkaszünetet vezessenek be. Az ország régiói a helyi állapotok függvényében korábban is megkezdhetik a leállást, és az országos határidő lejárta után is fenntarthatják a kényszerszabadságolást.

(MTI)

Maszkhasználatra kéri híveit az egri érsek

Maszkhasználatra kérte Ternyák Csaba egri érsek híveit, illetve arra kért mindenkit, aki náthás tünetekkel küzd, hogy inkább maradjon otthon - adja hírül a Magyar Kurír katolikus hírportál.

Maszkhasználatra kéri híveit az egri érsek

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a péntek reggeli adatok

Összesen 2548  új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 843 825 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 24 beteg, így az elhunytak száma 30 492 főre emelkedett - írja a koronavírus.gov.hu.

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a péntek reggeli adatok

Egészségügyi katasztrófától rettegnek a brit orvosok

Egyre több brit orvos figyelmeztet arra, hogy a koronavírus újabb hulláma ismét egészségügyi krízisbe taszíthatja az Egyesült Királyságot – írja a CNBC.

Egészségügyi katasztrófától rettegnek a brit orvosok

Koronavírus: vegyes hírek érkeznek a járvánnyal kapcsolatosan

A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint - írja az MTI.

Jó hír, hogy a Pfizer és a BioNTech mRNS-alapú vakcinájának harmadik dózisa 95,6%-os hatékonyságot biztosít a koronavírus ellen, még a delta variánssal szemben is – mutatja a két cég által csütörtökön közzétett átfogó kutatás.

Közben rossz hír, hogy nemcsak Nagy-Britanniában, Oroszországban is terjedni kezdett a koronavírus delta variánsának még fertőzőbb, AY.4.2 jelű alvariánsa.

A vakcinákkal kapcsolatosan szintén kedvezőtlen hír, hogy legalább 2022 első negyedévéig nem várható döntés az Európai Gyógyszerfelügyelet részéről a Szputnyik vakcina engedélyezése ügyében - tudta meg a Reuters hírügynökség.

További híreink hamarosan...

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF