volkswagen
Globál

Újabb katasztrófa fenyegeti az európai autógyártást

Portfolio
Európa vezetőit egyre nagyobb aggodalommal tölti el, hogy a globális chiphiány után újabb sokk lassíthatja a koronavírus-járványból történő gazdasági kilábalást: a kínai magnézium hiánya, amely olyan meghatározó iparágak fontos alapanyaga, mint az autó- és repülőgépgyártás, valamint az elektronikai ipar.

Európa magnéziumának több, mint 95 százaléka Kínából származik, amely a teljes globális magnéziumpiac 85 százalékát birtokolja. Ez békeidőben nem jelentett problémát, az ázsiai országból a szállítások folyamatosak voltak. A Kínát is sújtó energiaválságnak viszont most a rendkívül energiaigényes magnéziumgyártás is áldozatául eset, a helyi vezetés ugyanis úgy döntött, ideiglenesen szabályozza a magnéziumtermelést, hogy biztosítani tudja a lakosság energiaellátását. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy számos kiemelten fontos magnézium öntödét leállítottak az év végéig, míg máshol korlátozták a termelést a Financial Times beszámolója szerint.

Mindez komoly probléma Európának és az olyan iparágaknak, mint például az autóipar, hiszen abban az esetben, hogyha végül leáll a magnéziumgyártás, akkor ellehetetlenülhet a különböző alumíniumötvözetek, alkatrészek termelése is, ez pedig végső soron magának az autógyártásnak a leállásához vezethet.

A Politico beszámolójából az is kiderült, hogy Kína túlsúlya a magnéziumgyártásban azért is jelentős probléma, mert az olyan kisebb szereplők, mint Oroszország és Izrael, nem lesz képes kielégíteni a teljes globális keresletet.

Angela Merkel leköszönő német kancellár az EU-csúcson arra hívta fel a hallgatóság figyelmét a beszámolók szerint, hogy Kína számára túlságosan költségessé vált a magnéziumgyártás az egekbe szökő energiaárak miatt és ez kedvezőtlen hatással lehet az európai autógyártásra is.

Andrej Babis cseh kormányfő sokkal keményebben fogalmazott, állítólag kijelentette:

katasztrófa előtt áll az autóipar.

Beszámolók szerint Babis azt is hozzátette, hogy a globális chiphiány után újabb válság fenyegeti az iparágat, a magnéziumhiány.

Címlapkép forrása: Getty Images

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
koronavirus uj varian omikron kotelezo oltas