Saint_Gabriel_Catholic_Church_Washington
Globál

Amerikai katolikus püspökök eltiltanák a szentáldozástól Bident, mert nem akarja eltörölni az abortuszt

Portfolio
Az Egyesült Államok második katolikus elnöke, Joe Biden pénteken először találkozik Ferenc pápával. A találkozót beárnyékolja, hogy egyes amerikai püspökök eltiltanák a szentáldozástól Bident, mivel bár személyesen ellenzi az abortuszt, elnökként nem akarja eltörölni azt.

Joe Biden, aki John Kennedy után az Egyesült Államok második római katolikus elnöke, pénteken első ízben találkozik Ferenc pápával – írja a Reuters.

Biden heti rendszerességgel jár misére, az Ovális Irodában pedig az asztala mögött a pápa képe is kint van.

Állítása szerint ellenzi a művi terhességmegszakítást, de választott vezetőként vallási nézeteit nem erőltetheti rá a társadalomra.

A konzervatív katolikus média és konzervatív püspökök azonban bírálják emiatt, sőt egyes püspökök azt mondják, Bident el kellene tiltani a szentáldozástól.

Eközben Biden kormányzata megtámadta azt a texasi törvényt, amely szinte teljesen ellehetetlenítené az abortuszt az államban. A Legfelsőbb Bíróság jövő hétfőn tárgyalja az ügyet.

Azt nem tudni, hogy Ferenc pápa és Biden pénteki találkozóján szóba kerül-e az abortusz és az eltiltással kapcsolatos vita. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott, a két vezető a klímaváltozásról, a migrációról és a jövedelmi egyenlőtlenségekről fog tárgyalni.

A múlt hónapban Ferenc pápa újságírói kérdésre azt mondta, az abortusz gyilkosság, ugyanakkor azokat a katolikus püspököket is bírálta, akik politikai, semmint pasztorális módon kezelik a kérdést.

A szentáldozás nem a tökéletesek jutalma. A szentáldozás ajándék, Jézus és az egyház jelenléte

– mondta a pápa, aki szerint bár az egyháznak elleneznie kell az abortuszt, a kérdés nem válhat a kultúrharc mindent felemésztő csatájává, amely eltereli a figyelmet az olyan ügyekről, mint a bevándorlás vagy a szegénység.

Egy szakértő szerint a pénteki találkozó Bidennek segíthet abban, hogy elmozdítsa a holtpontról a kialakult vitát, és azokra a társadalmi kérdésekre irányítsa a figyelmet, amelyek az elnöknek és a pápának is fontosak.

A szentáldozástól való eltiltás körüli vita az utóbbi időben eldurvult Biden és egyes konzervatív amerikai püspökök között. Míg Wilton Gregory bíboros, Washington érseke nem próbálta megakadályozni, hogy Biden részesüljön az oltáriszentségben, addig San Francisco püspöke, Salvatore Cordileone arra utasította papjait, hogy ne áldoztassák meg Nancy Pelosit, a Képviselőháznak a nyugati parti városból származó, ugyancsak katolikus elnökét.

Címlapkép: Szent Gábriel katolikus templom, Washington. Forrás: Wikimedia Commons.

séf étterem szakács főzés
schiphol
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő
Amerika Kína sakk stockfotó

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Amerika Kína sakk stockfotó