epirus drónvédelem
Globál

Már fejlesztik a fegyvert, ami felveszi a harcot a katonák legrosszabb rémálmával

Portfolio
Nemrég bemutatott a General Dynamics Land Systems egy robotizált drónraj-indító járművet, tegnap pedig azt is bejelentették, hogy létrehoznak egy olyan mobil mikrohullámú légvédelmi rendszert az Epirus nevű startuppal közösen, melynek elsődleges célja az ilyen drónrajok hatástalanítása lesz.

A múlt héten írtunk a GDLS által fejlesztett TRX nevű robotjárműről, melyet az AeroVironment Switchblade kamikaze-drónjaival szereltek fel. Az eszköz egy 10 tonnás, lánctalpas katonai jármű, melyet alapvetően távirányítással lehet vezérelni, de képes waypoint-alapú manőverezésre is. Az Egyesült Államok mellett persze Kína és Oroszország is fejleszt vagy fejlesztett drónraj-indító járműveket.

A drónrajok azért veszélyesek, mert károkozási potenciáljuk hatalmas és nem létezik jelenleg hatékony, széles körben alkalmazott eszköz a kivédésükre. Úgy tűnik, a TRX fejlesztője, a GDLS ezen a problémán is változtatni akar:

összeálltak az Epirus nevű startuppal, hogy egy közös drónraj-védelmi hadászati platformot fejlesszenek.

A két vállalat az Epirus Leonidas nevű irányított energiájú fegyverét veszi alapul; ez az eszköz elsősorban repülőgépek elektronikai rendszerének megbénítására való. A fegyverrendszer mikrohullámmal támadja célpontjait, amely elektronikus impulzussal teszi használhatatlanná ellenséges lövedékek, kisrepülőgépek, drónok elektronikai rendszereit. A Leonidas annyiban újdonság a piacon, hogy nem használ vákuumcsöveket és nincs szükség nagy mennyiségű hűtőfolyadék használatára sem, hogy működőképes maradjon tartós használat mellett, így kisebb méretéből fakadóan akár járművekre telepítve is használni lehet.

A Leonidas képes egyszerre több célpontot is befogni, így a startup szerint alkalmas lehet drónrajok semlegesítésére is.

A GDLS és az Epirus együttműködése kifejezetten a fegyverrendszer mobilitási képességeinek növeléséről szól. A Leonidast az amerikai haderő által már használt Stryker 8x8-as páncélozott harcjárműre akarják első körben felszerelni, később pedig „más járművekre” is installálják majd, így nem kizárt, hogy a többek közt drónindítóként funkcionáló TRX-robotjármű drónvédelmi rendszerekkel való felszerelését is vizsgálják majd.

Egyelőre a tervek arról szólnak, hogy az amerikai hadsereg rövid hatótávolságú mobil légvédelmi szakaszait (SHORAD) egészítenék ki a Leonidasszal felszerelt Strykerekkel. Jelenleg egy Strykereken alapuló SHORAD-szakaszt működtet az Egyesült Államok, ez most Európában állomásozik.

A Defense News arról ír, hogy egyébként már folyamatban van négy drónvédelmi feladatokra specializált Stryker rendszeresítése az említett szakaszban, viszont ezek a Raytheon lézeres alapú irányított energiájú fegyverét használják a repülő robotok semlegesítésére.

Címlapkép: Epirus Inc. via Youtube

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
koronavirus uj varian omikron kotelezo oltas