usa kína hidegháború
Globál

Újabb kínai vállalatot tiltottak ki az Egyesült Államokból

MTI
Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági fenyegetésekre hivatkozva kitiltotta a kínai telekommunikációs vállalat egyik alvállalatát az amerikai piacról.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) keddi rendeletében hatvan napot adott a China Telecom Americas nevű vállalatnak arra, hogy felfüggessze szolgáltatásait az Egyesült Államokban.    

A bizottság indoklásában közölte: fennáll a veszélye annak, hogy a céget felhasználva Peking lehallgatja vagy megakasztja az Egyesült Államokban zajló kommunikációt, valamint kémkedik, és más káros tevékenységet folytat.    

A vállalat magatartása és az amerikai kormányzati ügynökségekkel folytatott kommunikációja "az őszinteség, a megbízhatóság és a szavahihetőség hiányáról tesz tanúbizonyságot" - írta a szervezet részletek említése nélkül.

Joe Biden amerikai elnök folytatja elődje, Donald Trump Kína-politikáját. Trump alatt Washington biztonsági kockázatok miatt elkezdte korlátozni a kínai állami vállalatok hozzáférését az amerikai technológiához és piacokhoz. A China Telecomot korábban az amerikai tőzsdéről is kitiltották.    

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság 2019-ben jelezte: azt tervezi, hogy megvonja a két évtizeddel korábban kiadott engedélyt a China Telecomtól és egy másik állami szolgáltatótól, a China Unicomtól. A bizottság egyúttal megtagadta az engedélyt egy harmadik kínai állami szolgáltatótól, a China Mobile-tól.    

A kínai kormány elmondta: lépéseket tesz vállalatai megvédése érdekében, de egyelőre még nem jelentett be semmiféle megtorló intézkedést.    

A szóban forgó telekommunikációs vállalatok szerepelnek az amerikai kormány feketelistáján, amely a Pentagon szerint katonai célú fejlesztésekben részt vevő entitásokat összesíti. A listázottak között van egyebek között állami kézben lévő olajcég, mikrochip-ellátó, valamint építőipari, hajóépítési és űrkutatási vállalat.

Címlapkép forrása: Getty Images

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
koronavirus uj varian omikron kotelezo oltas