Előfizetői tartalom

Oda ütnek, ahol Kínának a legjobban fáj – Miért közeledik Európa Tajvan felé?

Európa és Tajvan az utóbbi időben elkezdte egyre szorosabbra fűzni kapcsolatait, amit mutat Joseph Vu tajvani külügyminiszter október végi nem hivatalos európai körútja, illetve az Európai Parlament múlt heti tajpeji látogatása, amely az első hivatalos uniós látogatás volt a Kína által szakadár tartománynak tartott Tajvanban. A látogatásoknak elsősorban szimbolikus jelentősége volt, de irányváltást mutatnak az EU Tajvan-politikájában. Közben több kelet-közép-európai ország külön is elkezdett Tajvanhoz közeledni, így a tajvani külügyminiszter körútjának két állomása, Csehország és Szlovákia, de leglátványosabban Litvánia, amely komoly diplomáciai feszültségbe is bonyolódott Kínával Tajvan miatt az utóbbi hónapokban. A Tajvan felé közeledés mögött azonban naivitás lenne érdek nélküli barátkozást látni: Tajvan ugyanis nagyon jelentős szerepet tölt be a félvezetők kereskedelme és a chipgyártás terén, ami látványosan felértékeli a független államként Európában egyedül a Vatikán által elismert szigetet a jelenlegi chiphiányos időszakban.

Az ország, amely Kínával is összeveszett Tajvan miatt Tajvan júliusban jelentette be, hogy külképviseletet nyit Litvániában Tajvani Képviseleti Iroda néven. Bár első látásra semmi provokatív nincs ebben a névben, a döntés mégis kiváltotta Kína haragját, mivel a „Tajvan” név használata Kína számára azt jelenti, hogy független országként tekintenek az általa szakadár...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés