Előfizetői tartalom

Győzelem vagy halál: totális küzdelem folyik a kormányerők és a lázadók között Etiópiában

Kiss Csaba
Etiópiában már több mint egy éve dúl polgárháború a béke Nobel-díjas Abij Ahmed vezette központi kormányzat és Tigré szövetségi állam lázadói között. A tét azonban nem Tigré autonómiája, hanem az egész ország feletti uralom megszerzése. A Tigréi Népi Felszabadítási Front, amely 1991 és 2018 között lényegében vezette az országot, most több más lázadó csoporttal együtt újra egész Etiópiát be akarja venni, csapataik pedig egyre közelebb kerülnek a fővároshoz, Addisz-Abebához. A központi kormányzat néhány napja szükségállapotot hirdetett ki, és etnikai alapú letartóztatásokba kezdett. A polgárháború már több tízezer emberéletet követelt, de egyelőre nem látszik a vége. A nemzetközi közösség tehetetlen, és úgy tűnik, mindkét harcoló fél számára az utolsó vérig való küzdelem maradt az egyetlen opció.

Béke Nobel-díj után polgárháború Egy rövid ideig úgy tűnt, jóra fordulhatnak a dolgok a sokat szenvedett országban. 2018-ban Abij Ahmed került miniszterelnökként Etiópia élére, véget vetve egy majdnem három évtizedes korszaknak, amelyet választási csalások, emberijog-sértések és véres demonstrációk jellemeztek. És ugyanebben az évben hivatalosan is pontot tettek az 1998...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái