sziria-sdf-katonak-rakka-iszlam-allam
Globál

Nyolcezer dollárért cserébe szabadulnak az Iszlám Állam harcosai a börtönökből, ahol 10 ezer embert tartanak fogva

Portfolio
A pénz ellenében szabadult foglyok nyilatkozatot írnak alá, amelyben megígérik, hogy nem csatlakoznak újra fegyveres szervezetekhez. A lakosok kezdik elveszíteni annak reményét, hogy következménye lesz az Iszlám Állam által elkövetett bűnöknek.

Két kiszabadult férfival készült interjú és hivatalos dokumentumok szerint az északkelet-szíriai börtönökért felelős kurd vezetésű erők, pénzért cserébe foglyokat engednek szabadon egy „megbékélési” program keretében a börtönökből, amelyekben körülbelül tízezer, az Iszlám Állammal való kapcsolattal vádolt férfi tartózkodik.

A tárgyalás nélkül bebörtönzött szíriai férfiak 8000 dollár pénzbírságot fizethetnek, hogy kiszabaduljanak – derül ki a szabadulási űrlap másolatából a Guardian beszámolója szerint.

Az egyezség részeként a szabadult foglyok nyilatkozatot írnak alá, amelyben megígérik, hogy nem csatlakoznak újra fegyveres szervezetekhez, és elhagyják Észak- és Kelet-Szíria azon részeit, amelyek a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenőrzése alatt állnak.

A körülbelül 8000 szíriai és iraki férfit, akiket azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam tagjai, és további 2000 külföldit, akiket nem repatriáltak, három túlzsúfolt, SDF által irányított börtönben tartják fogva Szíria északkeleti részén.

A Dajr ez-Zaurból származó Abu Mohamed 2014-ben egy harci egységet vezetett az SDF elleni csatában, amely Kobani városáért folyt. Túlélt öt évet a fronton, mígnem 2019-ben Baghúzban letartóztatták, majd idén januárban helyezték szabadlábra a családjával.

A korábbi fogoly kínzásról és rossz bánásmódról számolt be a Hasekeh börtön kapcsán. Az SDF korábban cáfolta a börtönökben uralkodó állapotokról szóló információkat.

Rakkaiakként úgy gondoljuk, hogy a veszélyes emberek szabadon bocsátása csak pénz kérdése. Az SDF nem törődik azokkal a bűnökkel, amelyeket ezek az emberek ellenünk követtek el. Ez csak egy módja annak, hogy az SDF több pénzt szerezzen

– mondta Moháb Nasszer civil társadalmi aktivista.

Négy éve, hogy az Iszlám Államot az SDF és az Egyesült Államok légiereje kiűzte Rakkából, a város nagy része még mindig romokban hever, a lakosok pedig kezdik elveszíteni annak reményét, hogy az Iszlám Állam valaha felelősségre vonás elé néz.

A 24 éves Mahmúd az Iszlám Állam megszállása során veszítette el édesanyját. A fegyveresek egy ideiglenes börtönben végezték ki, miután kémkedéssel vádolták, és a holtteste soha nem került vissza a családhoz.

Látva, hogy az anyja halálával vádolt emberek visszatérnek a városba, annyira elkeseredett, hogy most azt fontolgatja, kezébe veszi a problémát és bosszút áll.

Címlapkép forrása: Afshin Ismaeli/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
omikron koronavírus tüskefehérje