Előfizetői tartalom

A hatalom kapujában a cseh James Bond: mi lesz a cseh–magyar kapcsolatokkal?

Többhetes várakozás után Milos Zeman cseh államfő vasárnap miniszterelnökké nevezte ki Petr Fialát, akit az új cseh parlamentben többségbe kerülő és egymással koalícióra lépő két pártszövetség jelölt kormányfőnek. Az új cseh kormány december közepén kezdheti meg munkáját, miközben a koronavírus-járvány tombol Csehországban, nemrég 30 napos szükségállapotot is kihirdettek. Petr Fiala a jobbközép Polgári Demokrata Párt elnöke, amely 2013-as bukása után juthat ismét hatalomra. A kinevezett miniszterelnök az egyetemi szférából érkezett a politikába, politikatudósi karrierjét és egyetemi rektori székét hagyva hátra. Kompromisszumkész embernek tartják, amire szüksége is lesz egy ötpárti kormánykoalíció vezetőjeként. Fiala higgadt, professzoros stílusa valószínűleg az egész cseh kormányra rányomja majd a bélyegét, ami érezhető váltás lehet az eddigi kormányfő, Andrej Babis sokak által populistának nevezett stílusa után. Sürgető feladatok várnak rá: a járvány mellett az elszabaduló államadóssággal és költségvetési hiánnyal is meg kell majd küzdenie.

A politikatudós, aki a gyakorlati politikára váltott Valójában James Bond vagyok – mondta egy interjúban az új cseh miniszterelnök, Petr Fiala, akit a koronavírusos cseh államfő, Milos Zeman vasárnap átlátszó fallal elszigetelve nevezett ki a végrehajtó hatalom vezetőjévé. Első ránézésre valószínűleg senki nem hasonlítaná a 007-es ügynökhöz a sokak által józan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés