Előfizetői tartalom

Durvul a diktatúra Mianmarban, de szerveződik a fegyveres ellenállás is

Négy év börtönbüntetésre ítélték Mianmar februárban katonai puccsal megbuktatott demokratikus vezetőjét, a béke Nobel-díjas Aung Szan Szú Kjit. A büntetést a katonai junta vezetőjének kegyelméből két évre csökkentették. A diktatúrával szemben fegyveres ellenállás bontakozott ki, de a szervezetlen és megosztott gerillacsoportok egyelőre legfeljebb a polgárháborús helyzetet tudják fenntartani, a junta megbuktatására nem képesek. Eközben a katonai rezsim nemzetközi elszigeteltsége enyhül, jövőre az ASEAN-országok is visszafogadhatják a szervezetbe Mianmart. A diktatúrát Oroszország és Kína is támogatja, egy nyugati beavatkozás esélye szinte a nullával egyenlő.

Elítélték Mianmar béke Nobel-díjas volt vezetőjét Hétfőn négy év börtönbüntetésre ítélték Aung Szan Szú Kjit, aki 2016-tól az idén február 1-jén bekövetkezett katonai puccsig államtanácsosként vezette Mianmart, a korábbi Burmát. Az országot uraló katonai junta által lefolytatott per végig titokban zajlott, az ország volt demokratikus vezetőjét végül a koronavírus-járvány...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés