vagyoni kulonbsegek szegeny gazdag lakas
Globál

Látványosan gyarapodott a szupergazdagok vagyona a járvány alatt

Portfolio
A koronavírusjárvány alatt újabb rekordot döntött a leggazdagabbak részesedése a globális vagyonból egy francia kutatócsoport friss tanulmánya szerint.

A világon 2750 milliárdos van, akik az összes vagyon 3,5 százaléka felett rendelkeznek a Thomas Piketty által vezetett Inequality Lab keddi jelentése szerint. Ez az arány 1995-ben még csak 1 százalék volt, és a legnagyobb ütemben a járvány okozta válság alatt nőtt a szupergazdagok vagyona. A világ legszegényebbjei jelenleg a leggazdagabbak vagyonának a 2 százalékával rendelkeznek.

Ami igazán megrendítő, hogy az egyenlőtlenségek egy közegészségügyi katasztrófa közepette nőttek igazán látványosan, amely sokkal súlyosabban érinti a fejlődő országokat, mint a gazdagabbakat. A szegényebb országok ráadásul vakcinahiányban szenvednek, és nem rendelkeznek elegendő pénzügyi erőforrással sem a gazdasági válság enyhítésére.

A járvány során megmutatkozó trend egy olyan évtizedek óta szorgalmazott gazdaságpolitika eredménye, amely elsősorban a gazdagabb rétegek támogatását helyezi előtérbe. Az elmélet hívei arra számítottak, hogy a gazdagok jóléte majd „lecsorog” a szegényebb rétegek irányába is - írják a kutatók.

A milliárdosok a járvány alatt 3,6 ezermilliárd euróval lettek gazdagabbak, miközben a Világbank elemzése szerint több mint 100 millióan kerültek extrém szegénységbe.

A világ legtöbb helyén a leggazdagabbak 10 százaléka rendelkezik a vagyon 60-80 százalékával, de területenként azért vannak eltérések. A szegényebb országok elkezdtek ugyan felzárkózni a gazdagabbakhoz, de az országokon belüli egyenlőtlenségek megugrottak.

Latin-Amerika és a Közel-Kelet számítanak a legegyenlőtlenebb térségeknek a világon: ezekben a régiókban a vagyon 75 százalékát a leggazdagabb 10 százalék tartja a kezében. Oroszország és a szubszaharai Afrika országai sem sokkal maradnak el ettől.

Indiában, amely egy felzárkózó gazdaságnak számít, nem létezik középosztály, és a gyarmati időkből visszamaradt viszonyokat egyre inkább a piaci működésből származó egyenlőtlenségek váltják fel.

Az egyenlőtlenségek a karbonkibocsátásban is megjelennek: Észak-Amerikában a felső 10 százalékhoz tartozók majdnem nyolcszor annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a legszegényebbek.

A vagyoni és a jövedelemi helyzetet figyelembe véve az európai térség országai törekszenek a legjobban az egyenlőtlenségek mérséklésére. A járvány alatt hozott támogató intézkedések, mint például a munkájukat elvesztőknek folyósított támogatások, megakadályozták az egyenlőtlenségek további elharapózását.  

A Paris School of Economic és a kaliforniai Berkeley Egyetem által vezetett World Inequality Report 2022-es kiadásán több mint 100 kutató dolgozott világszerte.

(Bloomberg)

Címlapkép forrása: Getty Images

benzin
elemző
thaiföld
wallstreet_nyse
Orbán Macron választások

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Holdblog Sokat fizetünk

Kiket és miért keresünk? A HOLD életének új növekedési és minőségi szakaszába lép Korszerűsíti működését...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
anthony-fauci-jarvanyugyi-fotanacsado-amerikai-egyesult-allamok