Előfizetői tartalom

Történelmi pillanat: hivatalosan is új vezető viszi tovább Európa legnagyobb gazdaságát

Palkovics Máté
Ma történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, hiszen hivatalosan is kinevezték az új német kormányt Berlinben. Olaf Scholz kancellárságával hivatalosan is véget ér a 16 éven át tartó Merkel-korszak és egy új, hárompárti koalíció veszi át Európa legerősebb gazdaságának irányítását. Az új kormány ambiciózus célokat fogalmazott meg számos területen, törekvése az, hogy új utat nyisson Németország előtt a klímaváltozás elleni küzdelem és a digitalizáció vonatkozásában is, de a külpolitika terén is számítani lehet hangsúlyeltolódásra. Az első és legfontosabb feladat azonban az egyre erősödő koronavírus-járvány megfékezése lesz. Annyi biztos, hogy az új kabinet nagyon magasra tette a lécet, ennek mérlegét viszont vélhetően csak évek múlva lehet megvonni.

Kicsoda Olaf Scholz, az új német kancellár? Olaf Scholz hosszú politikai karriert tudhat magáénak, már 1998 óta tagja a Bundestagnak. Előtte saját ügyvédi irodáját vezette Hamburgban, amely főként az üzleti szektort érintő ügyekre specializálódott. 2002-ben már saját pártjának főtitkári tisztségét töltötte be, amikor még az SPD kormányozta Németországot Gerhard...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái