Előfizetői tartalom

NATO-tagok acsarkodnak egymásra a Földközi-tengeren, miközben furcsa szövetségek köttetnek

Görögország és Törökország több évszázados konfliktusa továbbra sem tud nyugvópontra jutni. Legutóbb a Spanyolország és Törökország közötti katonai együttműködés váltotta ki Görögország rosszallását, amely egyszerre fűzi szorosabbra védelmi kapcsolatait Franciaországgal és az Egyesült Államokkal, miközben egy olyan különös partnerséget épít, amelyben Franciaországgal, Ciprussal, Egyiptommal, Izraellel és az Egyesült Arab Emírségekkel működik együtt. Amerika eközben kényes egyensúlyra törekszik két NATO-partnere, Görögország és Törökország között, amelyekre már csak Oroszország miatt is nagy szüksége van.

Egy több évszázados konfliktus Görögország és Törökország viszonya lényegében azóta feszült, hogy Görögország 1830-ban kivívta függetlenségét az Oszmán Birodalomtól. A két ország később számos háborút vívott egymással, az utolsót az I. világháborút követően 1919 és 1922 között, amely után meghúzták a nagyjából máig érvényes határokat. Ekkoriban vesztette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés