Előfizetői tartalom

Hogy kerül egy apró királyság a két ázsiai szuperhatalom geopolitikai játszmájába?

A világ két legnépesebb állama, India és Kína között évtizedek óta határviták állnak fönt, amelyek 2020 nyarán véres összeütközésekbe is torkolltak. Kínának ugyanakkor a két nagyhatalom közé szorult kis himalájai királysággal, Bhutánnal szemben is vannak területi igényei. A két ország közötti határtárgyalások már lassan harminc éve folynak, és hosszabb szünet után nemrég egyeztek meg újraindulásukról. Bár a Doklam-fennsíkkal kapcsolatban Bhután és Kína vitáznak, nagy geopolitikai tétjük van Bhután szövetségese, India számára is, aki 2017-ben be is avatkozott a konfliktusba. Kína terjeszkedési tervei mögött egy Mao Ce-tungnak tulajdonított elmélet állhat.

Egy kis ország két óriás között A nagyjából 750 ezer lakosú, alig több mint egyharmad magyarországnyi területű himalájai királyság, Bhután éppen a két világ legnépesebb országa, Kína és India között helyezkedik el. Az ország erőforrásokban szegény, területének legnagyobb része magashegység, legmagasabb pontja 7570 méter. Bhután rendkívül zárkózott ország, turistákat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés