eszak korea hackerek koronavirus vakcina
Globál

Újabb veszély leselkedik a kriptósokra: észak-koreai hackerek

Portfolio
A Chainalysis blokklánc-kutató cég az észak-koreai kiberbűnözők „sikerévének” nevezte a múlt évet egy közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentésében. 2021-ben legalább hét támadás során, az észak-koreai hackerek közel 400 millió dollár értékben loptak el digitális eszközöket.

A jelentés feltárja, hogyan az észak-koreaiak elsősorban befektetési cégeket és a központosított tőzsdéket céloztak meg, hogy pénzeszközöket vonjanak ki az internethez kapcsolódó úgynevezett forró pénztárcákból az észak-koreai rezsim által ellenőrzött címekre.

Mi az a forró és hideg tárca?

A forró tárca az internethez kapcsolódik, és lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy viszonylag könnyen hozzáférjenek tokenjeikhez, így elérhetik és elkölthetik kriptójukat. Hátulütője, hogy a kényelemért le kell mondani a biztonságról.
Párja a hidegtárca, ami egy eszköz arra, hogy a kriptopénzeket internetkapcsolattal nem rendelkező számítógépeken tudják tárolni. A kiberbűnözők így nem tudják megszerezni a tárcák "felnyitásához" szükséges privát kulcsokat.

Az internethez csatlakoztatott és ezért a kibertámadásoknak fokozottan kitett pénztárcák nem ajánlottak, és tanácsos a kriptopénzeket leválasztott, hideg tárcákon tárolni.

A Chainalysis úgy véli, hogy a 2021-es támadások egy részét a Lazarus Group hajtotta végre. Ez egy hackercsoport, amelyről többen úgy tartják, hogy Észak-Korea elsődleges hírszerzési hivatala, a Reconnaissance General Bureau irányítja.

A Lazarus csoportot korábban a "WannaCry" zsarolóvírus üzemeltetésével és nemzetközi bank- és ügyfélszámlák feltörésével, valamint a Sony Pictures elleni hackertámadásokkal vádolták.

A Chainalysis tanulmánya szerint 2020 és 2021 között az észak-koreai vonatkozású támadások száma négyről hétre nőtt, az ellopott összeg értéke pedig 40 százalékkal nőtt.

Ezenkívül a jelentésben az is szerepel, hogy az az ellopott kriptopénzek legnagyobb része, 58 százaléka ether volt, amíg a bitcoin „csak” az ellopott eszközök 20 százalékát tette ki.

(Finextra)

Címlapkép forrása: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
francia ország koronavírus járvány hullám omikron