Csúcsra fut az omikron-hullám

Portfolio
A világon 330 491 623 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 545 207 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint keddi reggeli adatai alapján. A globális szintű adatok alapján mintha tetőzött volna az esetszámok járványgörbéje.

Franciaországban szakértők szerint a védettségi igazolással négyezer halálesetet sikerült elkerülni

Franciaországban a koronavírus elleni védettségi igazolás (oltási igazolás vagy 24 óránál nem régebbi negatív teszt) fél évvel ezelőtti bevezetésének köszönhetően négyezer halálesetet sikerült elkerülni - derült ki egy, a kormányhoz közeli elemzőcsoport kedden közzétett számításából.

A gazdasági elemző tanácsnak (CAE) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a Bruegel Intézet közreműködésével készült tanulmánya azt is kimutatta, hogy 2021 második felében a GDP 6 milliárd euróval nőtt az intézkedésnek köszönhetően. A védettségi igazolás nélkül a heti gazdasági össztermelés 0,6 százalékkal lett volna kevesebb a ténylegesen megtermeltnél - állítják francia közgazdászok és járványügyi szakértők.    

A védettségi igazolás használatának közvetlen hatása volt a gazdasági termelésre, miután a beoltottak számára lehetővé tette, hogy kisebb kockázattal vegyenek részt a társadalmi és gazdasági kapcsolatokban, közvetett hatásként pedig csökkentette más szigorítások szükségességét - olvasható a tanulmányban.    

A CAE szerint a koronavírussal fertőzöttek száma 30 százalékkal több lett volna a kórházakban, és 45 százalékkal több lett volna az intenzív osztályokon 2021 végén a védettségi igazolás nélkül.    

A szerzők azt is állítják, hogy az oltakozási hajlandóságot is növelte a dokumentum bevezetése: 2021 végén a teljes lakosság 78,2 százaléka kapta meg az oltást, míg a dokumentum nélkül csak 65,2 százalék lett volna az arány.    

"Az oltásra jelentkezők körében mutatkozó növekedésnek mintegy fele a védettségi igazolásnak köszönhető 2021 második felében" - jelentette ki Philippe Martin, a tanulmányt végző CAE elnöke a BFM hírtelevízióban.    

Az augusztusban életbe léptetett védettségi igazolást a kormány tervei szerint hamarosan felváltja az oltottsági igazolás. A francia parlament két hétig tartó heves közéleti vita után vasárnap este elfogadta az erről szóló javaslatot, de az ellenzéki baloldal - bár megszavazta a tervezetet -, az alkotmánytanácshoz fordult az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásának szavatolására. A testület január 21-én teszi közzé álláspontját, a törvény kihirdetése ezt követően várható.    

Az oltottsági igazolás három adaggal lesz érvényes, s a jövőben egy negatív teszt nem elégséges a nyilvános helyekre való belépéshez, kivéve az egészségügyi intézményeket. Oltottsági igazolást kell bemutatni az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken, sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon.    

Az oltásra jogosultak 94 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millióan) felvette az oltás első adagját, míg 78 százaléka a második adagot, 48 százaléka (32 millióan) pedig a harmadik adagot is megkapta.    

Miközben a napi esetszám és a kórházban ápoltak száma is még növekedőben van, az intenzív osztályon ápoltak száma egy hét alatt két százalékot csökkent. Kedden újabb rekordot döntött a feltárt esetek száma 464 769 új fertőzöttel, jóllehet az elmúlt napokban már csökkenő tendenciát mutatott az omikron variáns terjedésének ritmusa, s a napi esetszám heti átlaga 294 ezer volt az előző hét 313 ezres átlagához képest. Az országban jelenleg 4 és 5 millió közé tehető a pozitív esetek száma, a járvány kezdete óta csaknem 15 millió koronavírusteszt bizonyult pozitívnak.    

Kórházban kedden 26 526 fertőzöttet ápoltak, ami 750-nel több, mint 24 órával ezelőtt. Az intenzív osztályon ápoltak száma viszont 32-vel 3881-re csökkent. Utóbbiak jelentős többsége még a delta variánssal fertőződött meg. A járvány szövődményeiben több mint 127 ezren hunytak el az elmúlt két évben.

(MTI)

A WHO szerint akár már idén véget érhet az egészségügyi válsághelyzet

A WHO szerint akár már idén véget érhet a koronavírus-járvány okozta egészségügyi válsághelyzet – írja a CNBC.

A WHO szerint akár már idén véget érhet az egészségügyi válsághelyzet

Ez is eljött Ausztráliában az omikron miatt: túl van a szigetország a legszomorúbb napon

Ausztráliában még sosem haltak meg olyan sokan egy nap alatt a koronavírus szövődményei miatt, mint kedden. A gyorsan terjedő omikron-variáns megterheli a kórházakat, ahol annyian vannak már, amennyire még nem volt példa a járvány kirobbanása óta – mutat rá a Reuters.

Ez is eljött Ausztráliában az omikron miatt: túl van a szigetország a legszomorúbb napon

Enyhítenek a karanténszabályokon Izraelben

Izraelben szerdától egy hétről öt napra rövidítik le a koronavírussal fertőzöttek kötelező házi karanténjának idejét - értesült a helyi média kedden.

Enyhítenek a karanténszabályokon Izraelben

A szomszédban robban az omikron-hullám

Romániában az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma kedden megközelítette az előző, tavaly őszi járványhullám tetőzésekor jegyzett szintet, a járványgörbe azonban még mindig meredeken emelkedik, így a szakemberek biztosra veszik, hogy az omikron vírusvariáns által előidézett mostani, ötödik hullámban megdől a napi esetszámok rekordja.

A szomszédban robban az omikron-hullám

Miért kerülne 700 forintba egy liter benzin?

Meredeken emelkedik az olaj ára, idén már több mint 10 százalékkal drágult, ez pedig magasabb üzemanyagárakat hoz magával, de nem Magyarországon, a kormány ugyanis 480 forintban maximalizálta a normál benzin és gázolaj árát. De mi lesz, ha egyszer majd elengedik az árfolyamplafont? A várakozások szerint a következő időszakban további olajáremelkedés jön, rövid és hosszútávon is több tényező hat a drágulás irányába, a GKI idén a mostaninál több mint 70 százalékkal magasabb, 150 dolláros olajárat vár, ami szerintük nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene. Megkérdeztük a GKI-t, hogyan számolnak, és megnéztük, mivel kalkulálnak a vezető elemzőházak.

Miért kerülne 700 forintba egy liter benzin?

Elindult a vita, amely gyökeresen átalakíthatja az EU költségvetési szabályait

Hétfőn lezajlott az eurózóna pénzügyminisztereinek első egyeztetése az EU-s fiskális szabályok megváltoztatásáról, amely nagy hatással lesz az EU gazdasági növekedésére a következő években. Az elmúlt napokban a korábbi merev álláspontok sokat közeledtek egymáshoz.

Elindult a vita, amely gyökeresen átalakíthatja az EU költségvetési szabályait

Kiderült: pár nap múlva jönnek az oltási igazolvány új szabályai

Folytatódott a januári oltási akció, amelynek második hetében több mint 142 ezer oltást adtak be három nap alatt - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján. György István azt is elárulta, hogy az oltási igazolvánnyal kapcsolatos információk néhány napon belül jelennek meg.

Kiderült: pár nap múlva jönnek az oltási igazolvány új szabályai

Megjött az újabb adag Pfizer-vakcina Magyarországra

A héten megérkezett a negyedik szállítmány, 54 ezer adag oltóanyag a Pfizer-BioNTech által az 5-11 éves korosztály számára kifejlesztett COVID-19 elleni vakcinából.

Megjött az újabb adag Pfizer-vakcina Magyarországra

Ukrajnában egyre gyorsabban terjed a vírus omikron variánsa

Egyre gyorsabban terjed Ukrajnában a koronavírus különösen fertőző omikron variánsa, a kormányzat adatai szerint az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám, és már elérkezett a járvány újabb hulláma.

A kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzói hivatala közölte, hogy a régióból 30 mintát küldtek Kijevbe elemzésre, és negyven százalékukban az omikron variánst mutatták ki.    

A Volodimir Zelenszkij ukrán államfő elnökletével megtartott hét eleji válságstáb-értekezleten elhangzott, hogy az elmúlt hét alatt csaknem megduplázódott az előző hetihez képest az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, elérve az 55 ezret. A megelőző héten 28 ezren fertőződtek meg. Az aktív betegek száma is 105 ezerre nőtt, míg egy héttel korábban számuk 93 ezer volt, kórházba pedig csaknem 11 ezer beteget szállítottak.    

A kormány előrejelzése szerint a fertőzöttek száma a következő hetekben tovább fog növekedni. Jelenleg már négy régió - az északkeleti Szumi, valamint a nyugat-ukrajnai Rivne, Csernyivci és Ivano-Frankivszk megye - van a fokozottabb kockázatot jelző narancs besorolásban, a többi a jelenlegi legenyhébb sárga kategóriában. Az utóbbi megyében azonban a kórházi ellátásra szoruló betegek száma már meghaladta azt a szintet, amikor a megye a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös besorolásba kerül.    

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter közölte: megszervezték, hogy a kistelepülésekre mobil oltócsapatok juttassák el a vakcinákat, ezenfelül a Donyec-medencei frontvonalon, a Sztanicja Luhanszka-i átkelőnél úgyszintén oltópontot létesítettek.    

Ruszlan Sztefancsuk parlamenti elnök bejelentette, hogy kigyógyult a koronavírus-fertőzésből, negatív lett a PCR-tesztje. A politikus már másodjára kapta el a fertőzést.    

Ukrajnában keddre az azonosított fertőzöttek száma 8558-cal 3 768 088-ra, az elhunytaké 188-cal 98 549-re, az aktív betegekké pedig több mint 2600-zal 107 616-ra nőtt. Az elmúlt napon 1125 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.   

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 306 743-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 716 181-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 113 560-an kaptak. Hétfőn 80 921 embert oltottak be. (MTI)

Szerbiában hét napra rövidült a kötelező elkülönítés időtartama

Az eddig tizennégyről hét napra rövidítette a szerb kormány a kötelező elkülönülés időtartamát azon koronavírus-fertőzöttek számára, akik otthon lábadoznak.

A szerb kormány döntése értelmében a karantén idejének lejárta után a fertőzöttnek meg kell jelennie egy koronavírus-tesztelésre kialakított rendelő orvosánál, de ha nincsenek panaszai, akkor tesztelés nélkül is véget ér számára az elkülönítés.    

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 13 797-tel 1 449 192-re, Koszovóban 728-cal 166 862-re, Észak-Macedóniában 766-tal 245 398-ra, Montenegróban 1116-tal 204 862-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1442-vel 317 692-re nőtt.    

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 27-tel 13 098-ra, Észak-Macedóniában 12-vel 8115-re, Montenegróban öttel 2479-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 42-vel 13 841-re emelkedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2994 maradt. (MTI)

Rettentően sokat kell várni egyes műtétekre

Szürkehályog-műtétre hatezerrel több ember vár, mint 2021 májusában, a csípőprotézis-műtétre várakozók száma pedig a kétszeresére emelkedett – közli a Blikk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisa alapján.

Rettentően sokat kell várni egyes műtétekre

Csúcsra fut az omikron-hullám

Egy nappal korábban a világon 327 793 472 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 539 108 volt.

Címlapkép: Koronavírus-vizsgálathoz felállított sátor a párizsi Köztársaság terén 2022. január 17-én. A francia parlament az előző nap elfogadta a koronavírussal szembeni védettségi igazolást felváltó oltottsági igazolásról szóló törvénytervezetet. Ennek értelmében az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyekre, továbbá vonatokra, távolsági buszokra, belföldi légi járatokra kötelező a három oltás felvételét bizonyító oltottsági igazolás Franciaországban. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

Koronavírusos lett az amerikai haderő vezérkari főnöke

Koronavírus-fertőzést azonosítottak Mark Milleynél, az amerikai haderő vezérkari főnökénél – írja a Reuters.

Koronavírusos lett az amerikai haderő vezérkari főnöke

Megjöttek a kedd reggeli magyar koronavírus-adatok

Az elmúlt 24 órában 6851 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon a kedd reggeli jelentés szerint, ami duplája az egy héttel ezelőtti adatnak. A fertőzéssel összefüggésben elhunyt 94 beteg.

Megjöttek a kedd reggeli magyar koronavírus-adatok

Nem elég erős a negyedik oltás az omikron ellen egy kutatás szerint

A negyedik koronavírus-oltás a harmadikánál is magasabbra tornázza fel az antitest-számot a szervezetben, ám ez nem elég ahhoz, hogy az omikron fertőzést is megakadályozza – erre az eredményre jutott egy tudományos másodlagos ellenőrzés előtt álló izraeli kutatás a Reuters tudósítása szerint.

Nem elég erős a negyedik oltás az omikron ellen egy kutatás szerint

ENSZ-főtitkár: a világon mindenkit be kellene oltani

António Guterres ENSZ-főtitkár úgy vélekedett hétfőn a virtuálisan megrendezett Világgazdasági Fórumon, hogy az egész világon mindenkit be kellene oltani a koronavírus ellen, máskülönben az emberiség soha nem tud megszabadulni a kórokozó és variánsai okozta világjárványtól.

ENSZ-főtitkár: a világon mindenkit be kellene oltani

Nincs megállás, tombol az omikron a világban

Hétfő reggelre közel 328 millió főre nőtt a világban a regisztrált koronavírusos esetek száma a járvány kitörése óta, a koronavírushoz köthető halálesetek száma pedig a 5,5 millió fő közelében áll a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Koronavírusról szóló híreinket hétfőn ebben a cikkben gyűjtük össze.

Nincs megállás, tombol az omikron a világban

Újfajta vakcinán dolgozik a Moderna – Ha ez bejön, évente csak egyszer kell oltakozni

Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója abban bízik, hogy a társaság 2023-ra elkészül egy, a koronavírusra és az influenzára is hatásos vakcinája. A Világgazdasági Fórum mai online panelbeszélgetésén a szakértők nem voltak túl optimisták annak kapcán, hogy a pandémia idén endémiává alakul át – számol be a hírről a MarketWatch.

Újfajta vakcinán dolgozik a Moderna – Ha ez bejön, évente csak egyszer kell oltakozni

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF