Előfizetői tartalom

Miért kerülne 700 forintba egy liter benzin?

Meredeken emelkedik az olaj ára, idén már több mint 10 százalékkal drágult, ez pedig magasabb üzemanyagárakat hoz magával, de nem Magyarországon, a kormány ugyanis 480 forintban maximalizálta a normál benzin és gázolaj árát. De mi lesz, ha egyszer majd elengedik az árfolyamplafont? A várakozások szerint a következő időszakban további olajáremelkedés jön, rövid és hosszútávon is több tényező hat a drágulás irányába, a GKI idén a mostaninál több mint 70 százalékkal magasabb, 150 dolláros olajárat vár, ami szerintük nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene. Megkérdeztük a GKI-t, hogyan számolnak, és megnéztük, mivel kalkulálnak a vezető elemzőházak.

Meredeken emelkedik az olajár Erős volt az év eleje az olajpiacon, a két legfontosabb nyersolajfajta, a Brent és a WTI árfolyama csak idén 10-11 százalékot emelkedett, amivel a legjobban teljesítő nyersanyagok közé tartoznak. Ráadásul az olajár már jóval magasabban áll, mint a pandémia előtt, miközben 2020 januárban a Brent még hordónként 70 dollár körül állt, jelenleg...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés