Előfizetői tartalom

Új Gripeneket vásárolhat Magyarország, de még az is lehet, hogy annál valami sokkal jobb jön

Huszák Dániel
Számottevő technológiai ugrást jelent a magyar Gripenek MS20 Block 2-es képességfejlesztő csomagja, a Magyar Honvédség légierejének vadászgépei a negyedik generációs merevszárnyasok élvonalába fognak tartozni. Az upgrade-nek köszönhetően számos korszerű fegyverrendszerrel kompatibilissé válnak a magyar repülőgépek, az új IRIS-T rakéták beszerzéséről már szerződés van, de folyamatban van a GBU-49-es bombák és METEOR nagy hatótávolságú légiharc-rakéták beszerzése is – mondta el a Portfolio-nak Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A szakember kérdésünkre azt is ismertette, hogy a katonai tervekben szerepel egy újabb repülőgép-század létrehozása a honvédség légierejében, de erről döntés még nem született. Vizsgálják annak lehetőségét is, hogy beléptetik Magyarországot egy hatodik generációs harci repülőgép-fejlesztési projektbe is.

Technológiai ugrás A napokban jelentette be a svéd SAAB, hogy lezárultak a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások a hazai Gripen-flotta MS20 Block 2-es képességfejlesztő csomag beszerzéséről. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség légierejének vadászgépei egyrészt korszerűbb kommunikációs- és radarrendszereket, másrészt pedig újfajta fegyverekkel való kompatibilitást...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái