Előfizetői tartalom

Rakétákkal borítanák lángba a közel-keleti turistaparadicsomot, de ehhez Amerikának is lesz még szava

Miközben az északi féltekén tél van, az Egyesült Arab Emírségek turistaparadicsomában, Dubajban 25 Celsius fok körüli, kellemes hőmérséklet uralkodik. Az idegenforgalom ilyenkor van a csúcson: az Egyesült Államoktól Európán át Oroszországig számtalan pénzes turista tölti itt szabadidejét, jelentősen gazdagítva a pazarló látványosságairól ismert várost. Január közepe óta azonban sorozatban sújtják rakéta- és dróntámadások az Emírségeket, melyek eddig elsősorban a főváros, Abu-Dzabi ellen irányultak, de Dubaj is a célpontok között van. A támadók Jemen síita lázadói, a húszik, akik ellen a jemeni kormányerőket támogatva többek között Szaúd-Arábia és az Emírségek is harcol. A lázadók mögött sokan a síita iszlám köztársaságot, Iránt sejtik. A közel-keleti konfliktusba mindinkább bevonódik az Egyesült Államok, illetve Izrael is, amely a 2020-as Ábrahám-egyezmények óta egyre szorosabb kapcsolatot ápol az Emírségekkel.

A jemeni polgárháború A jemeni polgárháború immár 2014 óta tart, az ENSZ szerint pedig azóta a világ legnagyobb humanitárius katasztrófája bontakozott ki az Arab-félsziget délnyugati részén fekvő államban. A világszervezet becslése szerint a jemeni polgárháborúban eddig 377 ezren haltak meg, közülük mintegy 227 ezren a konfliktus közvetett következményei – az ivóvíz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés