Előfizetői tartalom

Erős állításokat tett Vlagyimir Putyin az Orbán Viktorral történt találkozón, de vajon van alapjuk?

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök február 1-jén Moszkvában találkozott, ahol elsősorban energetikai és gazdasági kérdésekről tárgyaltak. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón az ukrajnai helyzettel kapcsolatos kérdések is szóba kerültek: Putyin előbb a kérdések előtt mondott összegzésében beszélt arról, hogy szerinte az Egyesült Államok és a NATO figyelmen kívül hagyta az orosz biztonsági aggályokat, majd kérdésre válaszolva részletesebben is szólt a jelenlegi feszültségről. Putyin szerint Ukrajna NATO-tagsága azért lenne aggályos, mert Ukrajna szerinte a Krím fegyveres visszafoglalását készíti elő, és ha Ukrajna NATO-tag lenne, Oroszország a NATO-val menne háborúba. Az orosz elnök több nemzetközi szerződésre és állítólagos nyugati ígéretre is hivatkozott igazát alátámasztandó, de kérdés, hogy ezek valóban tartalmazzák-e a NATO keleti terjeszkedésének és Ukrajna potenciális NATO-tagságának tiltását. Utánajártunk.

Vlagyimir Putyin az Orbán Viktorral tartott keddi megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, az Egyesült Államok és a NATO január 26-án küldött válaszában figyelmen kívül hagyta az orosz biztonsági aggályokat. Az orosz elnök három követelést említett, amelyet a másik fél szerinte ignorált: a NATO bővítésének leállítása, támadó fegyverrendszereknek az orosz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés