Előfizetői tartalom

Már csak ez hiányzott: az atomfegyver-mentesség felmondásáról tartanak népszavazást Ukrajna szomszédjában

Miközben Ukrajnában háború dúl, Fehéroroszországban éppen arról tartanak népszavazást, hogy az alkotmányból kikerüljön az ország semlegességére és atomfegyver-mentességére való utalás. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz diktátor elvileg úgy tette lehetővé az országában hadgyakorlatozó orosz hadsereg számára Ukrajna Fehéroroszország felőli megtámadását, hogy az ország alkotmányában még szerepelt a semlegességre vonatkozó kitétel. Ami pedig az atomfegyver-mentességre vonatkozó alkotmányos előírást illeti, Lukasenka már az ősszel tett arra utalást, hogy orosz nukleáris fegyvereket fogadhatnak be. A fehérorosz elnök Kreml melletti ilyen erős kiállása annak fényében meglepőnek tűnhet, hogy sok évnyi ellenkezés után csak pár hónapja ismerte el a Krím Oroszország általi 2014-es annektálását, ami egyfajta szimbolikus lépésnek is tekinthető abban a folyamatban, hogy a 2020-as elcsalt elnökválasztást kísérő, korábban nem látott mértékű tüntetéssorozat után orosz pénzügyi és politikai támogatással tudta stabilizálni hatalmát.

Nem is lehetett volna jobban időzíteni a fehérorosz alkotmány módosításáról szóló mai népszavazást, hiszen az Ukrajna ellen minap megindított orosz invázió idején – amelynek része volt a Fehéroroszországban állomásozó orosz csapatok ukrajnai bevonulása is – megrendezett referendum egyik eleme az ország semlegességének és atomfegyver-mentességének kérdését érinti. Az alkotmány 18. cikkelyének eddigi – a minszki kormányzat által kezdeményezett, most népszavazásra bocsátott módosítás révén eltörlendő – szövege ugyanis azt deklarálja, hogy az ország semleges, és területén nem lehetnek atomfegyverek.  

Atomfegyverrel a „nyugati fenyegetés” ellen

Nem lehet kétségünk abban, hogy a népszavazás milyen eredményt hoz majd, hiszen az országot 1994 óta vezető, egykori téeszelnökből lett államfő, Aljakszandr Lukasenka által kiépített diktatúrában eddig egyetlen egy választást sem minősítettek szabadnak és tisztességesnek a nemzetközi megfigyelők. A minszki kormányzat decemberben tette közzé az alkotmánymódosítás tervezetét, de Lukasenka valójában már ősszel, az orosz-ukrán konfliktus egyre feszültebbé válása során utalt arra, hogy országa kész lenne orosz atomfegyvert befogadni, ha Fehéroroszországot „nyugati fenyegetés” éri.

Az atomfegyverek telepítésének lehetőségét pedig Oroszország Ukrajna elleni inváziójának csütörtök reggeli megindítása előtti napokban is kihangsúlyozta Lukasenka.

Miről szól a cikk?

  • Atomfegyverrel a „nyugati fenyegetés” ellen
  • Hadgyakorlatnak indult, Ukrajna elleni támadás lett belőle
  • Fehéroroszország beadta a derekát: elismerte Krím orosz annektálását
  • Olcsó olajjal, gázzal kenyerezik le Minszket
  • Még jobban bebetonozzák Lukasenka hatalmát

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés