Előfizetői tartalom

Súlyos összecsapások zajlanak Ukrajnában, de Putyin már személyesen tárgyalna Zelenszkijjel

Portfolio
Éppen három hete indult el Oroszország ukrajnai inváziója, továbbra is kemény harcok folynak, az orosz erők főleg nagyvárosokat bombáznak, így Kijevet, Harkovot és Mariupolt. Utóbbiban a legsúlyosabb a helyzet, folyamatosak a civil létesítmények elleni támadások, és humanitárius katasztrófa van kibontakozóban a városban. Közben tovább zajlanak az ukrán és az orosz fél közötti tárgyalások, és mindkét oldalról biztató nyilatkozatokat lehetett hallani. Oroszország jelezte, hajlik a kompromisszumra, amennyiben Ukrajnának Ausztriához vagy Svédországhoz hasonló semleges státuszt adnának, az ukrán fél részéről ez viszont csak szigorú biztonsági garanciákkal elképzelhető, melynek része lenne, hogy nyugati államok biztosítják, megvédik Ukrajnát egy újabb támadás esetén. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai Kongresszus előtt tartott rendkívüli beszédet videókapcsolaton keresztül, ahol a repüléstilalmi zóna bevezetését és további fegyverszállításokat kért. Előbbit továbbra sem kapja meg az Egyesült Államoktól az eszkaláció kockázata miatt, az utóbbit illetően azonban Joe Biden példátlan támogatási csomagot jelentett be. Az amerikai elnök első ízben nevezte háborús bűnösnek Vlagyimir Putyint, a hágai főügyész pedig jelezte, sürgős lépéseket tesznek az ukrajnai orosz háborús bűnök kivizsgálására. Recep Tayyip Erdogan török államfő orosz hivatali partnerével folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésében felkínálta, hogy Törökország házigazdája lehetne Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának. Később az is kiderült, hogy az orosz elnök részletesen elmondta Erdogannak a követeléseit. Az elmúlt órák legfontosabb eseményei:   1. Továbbra is zajlanak a harcok Ukrajnában, különösen Mariupol városáért dúl a küzdelem. Az oroszok civilekkel teli színházat és menedékként használt uszodát is bombáztak. Humanitárius krízis van a városban. 2. Az orosz előrenyomulás több jelentés és szakértő szerint is elakadt, a megszálló hadsereg pótcsapatok bevonását tervezi. 3. Kedden Kijevben járt a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke. Utóbbi egy fegyveres békemisszió Ukrajnában küldésének tervét vázolta fel. 4. Reménykedésre okot adó fejleményekről szóltak a hírek az ukrán és az orosz fél közötti tárgyalásokat illetően, a Financial Times kiszivárogtatott egy 15 pontos béketervezetet. 5. Volodimir Zelenszkij az amerikai Kongresszus előtt beszélt élő videós bejelentkezésében. 6. Joe Biden amerikai elnök bejelentette, 1 milliárd dollár értékben szállítanak fegyvert Ukrajnának, és először nevezte háborús bűnösnek Vlagyimir Putyin orosz államfőt. A hágai főügyész közben sürgős lépéseket helyezett kilátásba a háborús bűntettek miatt. 7. Recep Tayyip Erdogan török államfő orosz hivatali partnerével folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésében felkínálta, hogy Törökország házigazdája lehetne Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának.

2022. március 18. 08:03 Megosztás Pénteki tudósításunkat ebben a cikkben követheti nyomon A hét eleji pozitív hírek ellenére úgy tűnik, még nagyon messze van a megállapodás Oroszország és Ukrajna között a háború rendezését illetően. Az országban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés