Előfizetői tartalom

Tiltott bombákat vethetnek be az oroszok, először látogatott európai vezető Putyinhoz az invázió kezdete óta

Portfolio
Bár az orosz csapatok a jövőben vélhetően a kelet-ukrajnai szakadár régiókra fókuszálnak, ez nem jelenti azt, hogy csitulna a konfliktus Ukrajnában. A hétvégén Boris Johnson brit miniszterelnök látogatást tett Kijevben Volodimir Zelenszkijnél, és biztosította az ukrán államfőt támogatásáról. Közben az Egyesült Államok és az Európai Unió is újabb szankciókról döntött azt követően, hogy Kijev környékén az orosz csapatok visszavonulása után tömegsírok és meggyilkolt civilek holttesteinek százai kerültek elő. Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság szerint is háborús bűncselekményeket követhettek el az oroszok. A brit hírszerzés szerint az oroszok Mariupolban is tiltott bombákat vethetnek be. Az orosz védelmi minisztérium hétfői jelentése szerint SZ–300-as légvédelmi rakétarendszereket semmisítettek meg, melyeket egy európai ország szállított Ukrajnának. Bekerülhet a soron következő uniós szankciós csomagba az orosz olaj elleni embargó is – jelezte három EU-tagállam külügyminisztere. Karl Nehammer osztrák kancellár ma Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést. Putyin Ukrajna elleni inváziója óta Nehammer az első európai vezető, aki Putyinnál járt. Az elmúlt órák legfontosabb hírei: 1. Volodimir Zelenszkij nem zárná ki, hogy az oroszok visszatérnek a már felszabadított területekre. 2. Az oroszok radioaktív anyagot loptak el Csernobilból Ukrajna szerint. 3. A Fehér Ház kijelentette: minden olyan fegyvert meg fognak adni Ukrajnának, amely szükséges Oroszország megállításához. 4. Újabb tömegsírt találtak egy Kijev megyei faluban. 5. Már idén nyáron két európai országgal bővülhet a NATO. 6. Az orosz védelmi minisztérium hétfői jelentése szerint SZ–300-as légvédelmi rakétarendszereket semmisítettek meg, melyeket egy európai ország szállított Ukrajnának. 7. A brit hírszerzés szerint az oroszok Mariupolban is tiltott bombákat vethetnek be. 8. Bekerülhet a soron következő uniós szankciós csomagba az orosz olaj elleni embargó is – jelezte három EU-tagállam külügyminisztere. 9. Karl Nehammer osztrák kancellár ma Oroszországba látogatott, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon. 10. Szergej Lavrov kijelentette, hogy Moszkva nem állítja le a háborút Ukrajnában a béketárgyalások következő fordulójának megkezdése előtt. 11. Akár 150 dolgozót is kirúghattak az orosz hírszerzéstől, mert egyes feltételezések szerint félrevezették a Kreml döntéshozóit az Ukrajna elleni invázió megtervezésekor. 12. Szlovákia azt mérlegeli, hogy szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászrepülőgépeket küldjön Ukrajnának. 13. Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született döntés az orosz kőolaj-, és gázimport szankcionálásáról.

2022. április 12. 08:01 Megosztás Új percről percre rovatunk Az ukrajnai orosz invázió pénteki fejleményei ebben a cikkünkben követhetők: Kapcsolódó cikkünk 2022. 04. 12. Ukrajna újabb orosz támadásra készül kelet felől, az oroszok pusztító...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés