FONTOS Így szabadulna el a pokol, ha most eltörölné a kormány a kamatstopot
 
Előfizetői tartalom

Az elűzött néhai diktátor fia veheti át a hatalmat a kínai-amerikai versengés egyik fontos országában

Tar Gábor
Harminchat év után ismét átveheti Fülöp-szigetek vezetését az ország egyik legbefolyásosabb családja, ugyanis az 1986-ban elűzött diktátor, Ferdinand Marcos fia a kimagasló esélyese a hétfői elnökválasztásnak. Az ifjabb Marcost közvetve a jelenlegi államfő – a drogdílerekkel szembeni háborúját kísérő túlkapások miatt jelentős nemzetközi bírálatot kapó, autoriter kormányzást megvalósító – Rodrigo Duterte is támogatja, hiszen lánya Marcos alelnökeként indult a választáson. Az új elnök legfőbb külpolitikai feladata az lesz, hogy miként alakítja országa Kínával való kapcsolatát. Marcos győzelme esetén várhatóan folytatja elődje politikáját, és a Dél-kínai-tenger térségét övező területi vitákat nem kiélezve próbál majd Peking kedvében járni, ami kellemetlenül érintheti az ország hagyományos szövetségesét, a kínai befolyás régióbeli erősödésétől tartó USA-t.

Ifjabb Ferdinand Marcos, az 1986-ban elűzött néhai diktátor fia számít a hétfői fülöp-szigeteki elnökválasztás fő esélyesének. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint az egykori szenátor a szavazatok 56 százalékára számíthat, míg fő riválisa, az ország jelenlegi alelnöke, az 57 éves Leni Robredo 23 százalékos támogatottságot élvez. A 64 éves ifjabb Ferdinand...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái