ukrajna
Globál

Putyin beszéde után tovább támadnak az oroszok Ukrajnában - Legfontosabb híreink hétfőn

Portfolio
Ma tartja a náci Németország felett aratott győzelem ünnepségét Oroszország és több volt szovjet tagköztársaság. Több nyugati tisztségviselő is arra utalt a napokban, hogy Vlagyimir Putyin olyan bejelentést tehet, amely megváltoztathatja az ukrajnai háború menetét. Putyin elnök beszélt a parádén, nagy bejelentés eddig nem volt. Változás nélkül folytatódik az ukrajnai háború: heves összecsapások történtek a Donyec-térségben és Ukrajna déli részén. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

A legfontosabb fejlemények az orosz-ukrán háborúval kapcsolatosan:

1. Ma zajlott a győzelmi napi parádé több orosz településen. A moszkvai felvonulás kifejezetten szerényre sikerült.
2. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem jelentett be lényeges változást az ukrajnai háborúval kapcsolatosan.
3. Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök is megemlékezett a második világháborús győzelemről és Oroszországgal szembeni győzelmet ígért. 
4. Hazament Kanadába Wali, a nyugati közvélemény által mitikus magasságokba emelt kanadai mesterlövész.
5. Látványosan megugrott a kereskedelmi forgalom Kína és Oroszország közt.
6. Az Egyesült Államok által biztosított M777-es tarackok hamarosan az ukrajnai frontra kerülnek.

A grúz szakadár köztársaság új vezetője is Oroszországhoz csatlakozna

Alan Gaglojev, 41 éves ellenzéki vezető nyerte meg az elnökválasztást a Georgiától 1991-ben fegyveres harc után de facto elszakadt "Dél-oszét Köztársaságban" - közölte hétfőn a chinvali választási bizottság.

Tovább a cikkhez

Ukrán védelmi tárca: Oroszország a herszoni régió teljes megszállására készül

Oroszország megkezdte a felkészülést a dél-ukrajnai Herszon megye teljes megszállására, ennek érdekében megerősítette tüzérségét az általa 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím-félsziget északi részén - jelentette ki Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Scholz: békediktátummal nem lehet befejezni a háborút

Eredmény, de messze nem elég, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem mélyítette tovább az Ukrajna elleni támadással háborúvá szélesedett orosz-ukrán konfliktust a Moszkvában elmondott beszédével - mondta Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő hétfőn Berlinben.

Tovább a cikkhez

Nagy-Britannia felháborodott: Vlagyimir Putyin már megint hazudott

A brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök állításai ellenére senki nem akarja megtámadni Oroszországot. Ben Wallace szerint Putyin az elmúlt hónapokban és években számos "mesébe illő kijelentést" tett. Kiemelte: senki nem tervez inváziót Oroszország ellen.

Tovább a cikkhez

Térképen Putyin háborúja

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma ma reggel friss hírszerzési adatokat közölt az ukrajnai háborúról, emellett közzétette térképét az orosz-ukrán háború május 9-i állapotáról.

Tovább a cikkhez

Macron: nem vagyunk háborúban Oroszországgal, de kiállunk Ukrajna mellett

Nem vagyunk háborúban Oroszországgal, ugyanakkor kiállunk Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége mellett, miközben arra törekszünk, hogy visszaállítsuk a békét a kontinensen - jelentette ki Emmanuel Macron, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Franciaország elnöke Strasbourgban hétfőn.

Tovább a cikkhez

Mit nem mondott Putyin a győzelem napján? És ez miért aggasztó?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk napi podcastjének hétfői adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy Oroszországban ma emlékeztek meg a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelemről. A hagyományos katonai parádéról, illetve arról, hogy Vlagyimir Putyin mit mondott és mit nem mondott ünnepi beszédében, Huszák Dánielt, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük. A podcast második részében a hazai bankok mobilapplikációival foglalkoztunk. Tonács Attilától, a Portfolio Pénzügy rovatának elemzőjétől azt is megkérdeztük, hogy hogyan lehet egy szelfi segítségével számlát nyitnunk.

Tovább a cikkhez

Macron: Európa arra törekszik, hogy visszaállítsa a békét a kontinensen

Nem állunk háborúban Oroszországgal, de kiállunk Ukrajna függetlensége, önállósága és a területi egysége mellett, miközben arra törekszünk, hogy visszaállítsuk a békét a kontinensen - jelentette ki Emmanuel Macron, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Franciaország elnöke hétfőn Strasbourgban.

(MTI)

Moszkva tiltakozott Varsónál az orosz nagykövetet ért támadás miatt

Moszkva határozottan tiltakozott hétfőn a lengyel kormánynál a varsói orosz nagykövetet ért támadás és a győzelem napjára tervezett koszorúzási ünnepség megzavarása miatt - közölte az orosz külügyminisztérium.

(MTI)

Hamarosan a ukrajnai frontvonalra kerülnek az amerikai tarackok

Már Odesszában van az Egyesült Államok által biztosított M777-es vontatott tarackok egy része – árulkodik erről a tényről több közösségi médiába feltöltött felvétel is.

Tovább a cikkhez

Kínai elnök: meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná váljon

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn videokapcsolaton keresztül egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral egyebek mellett az ukrajnai háborúról, és kijelentette, hogy meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná fajuljon - tudatta a pekingi külügyminisztérium.

A minisztérium által kiadott közlemény szerint a megbeszélés során Hszi emlékeztetett: Kína mindig is a béke oldalán állt, és a "maga módján" dolgozik a feszültség enyhítésén. Elmondta: az ukrajnai válság ismét válaszút elé állította az európai biztonságot. Az európai félnek történelmi felelősséget és politikai bölcsességet kell mutatnia - fogalmazott. A kínai elnök úgy vélekedett: az érintett feleknek támogatniuk kell Ukrajnát és Oroszországot a béke tárgyalásos megvalósításában. Kína minden nemzetközi igyekezetet támogat a béke előmozdítására - tette hozzá.

Hszi szerint a kínai-német kapcsolatok az elmúlt öt évtized során magas szintű fejlődésen mentek át, mely során a két fél együtt fejlődött és a gyakorlati együttműködés elmélyítésével hozzájárult egymás sikeréhez. Hangsúlyozta: Kína változatlanul elkötelezett a Németországgal ápolt kapcsolatai fejlesztése, és az együttműködés erősítése mellett, valamint hisz abban, hogy a két ország együtt nagyobb változásokat hozhat.

A közlemény szerint Scholz szintén pozitívan méltatta az ötvenedik évbe lépő német-kínai kapcsolatok fejlődését, és az együttműködés további előmozdítása mellett foglalt állást.

A kétoldalú párbeszéd folytatásáról szólva a kínai elnök a klímaváltozás, a makrogazdasági politika, a pénzügyi stabilitás, az energia- és az élelmiszerbiztonság, valamint az ipari- és ellátó lánc stabilitásának kérdéseit sorolta fel. Javaslatot tett továbbá az együttműködés elmélyítésére a környezetvédelem, a kereskedelem és szolgáltatások, valamint a mesterséges intelligencia és a digitalizáció területein.

Kína és az Európai Unió kapcsolataival kapcsolatban Hszi leszögezte: a két fél átfogó stratégiai partnerkapcsolatban áll, és sokkal több közös érdekük van, mint ellentéteik. Ez a kétoldalú kapcsolat - tette hozzá, - egyetlen harmadik fél ellen sem irányul, ugyanakkor nincs is alárendelve harmadik félnek. Kína támogatja az EU stratégiai autonómiáját - hangsúlyozta. Úgy vélekedett: a Kína és az EU közötti kapcsolatok stabilitását kellene felhasználni a nemzetközi színtéren zajló, összetett változások ellensúlyozására.

(MTI)

Példátlan videó: a pilótafülkéből nézhetjük végig egy orosz Szu-25-ös csatarepülő támadását

Talán még sosem láthattunk olyan videót, melyen a pilótafülkéből nézhetjük végig, ahogy egy orosz Szu-25-ös csatarepülőgép szárazföldi célpontokat támad.  Nemrég kikerült a közösségi médiába egy Popaszna körül készült akcióvideó, melyen egy orosz pilóta szemszögéből nézhetünk végig egy Ukrajnát érő rakétatámadást.

Tovább a cikkhez

Nagyon megugrott a kereskedelem Kína és Oroszország közt

Oroszország és Kína kereskedelmi forgalma január-áprilisban 25,9 százalékkal, 51,09 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a TASZSZ orosz hírügynökség a kínai vámfőigazgatóságra hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Nagyon úgy fest, hogy még nincs vége az olajár robbanásnak

Bár piaci közhely, hogy az olaj és az egyéb energiahordozók árfolyama idén, sőt: az elmúlt fél év során szárnyalt, valójában többségük immáron két hónapja nem tudott új maximumot megütni. A technikai elemzés képe alapján most az tűnik valószínűbbnek, hogy a korrekciónak lassan vége és az árfolyamok hamarosan akár ismét felrobbanhatnak. Hiába volt komoly emelkedés eddig is, a történelmi olajár sokkok tapasztalata alapján szélsőséges helyzetekben - mint a mostani háború - ennél sokkal durvább emelkedések is előfordultam már.

Tovább a cikkhez

Vörös festékkel öntötték le az orosz nagykövetet Varsóban

Vörös festékkel öntötték le hétfőn Oroszország varsói nagykövetét a lengyel főváros szovjet katonai temetőjében rendezett megemlékezésen.

Szergej Andrejev a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából koszorúzta volna meg az ottani emlékművet, amikor ukrán zászlót lengető aktivisták egy csoportja vörös festékkel öntötte le, s gyilkosnak és fasisztának nevezte. 

  A tüntetők - akik videofelvételek tanúsága szerint a diplomata több kísérőjét is lefröcskölték - megakadályozták, hogy az orosz delegáció koszorút helyezzen el az emlékműnél.

A támadást követően Andrejev rendőri kíséret mellett elhagyta a helyszínt.

A 17 hektáros szovjet katonai temetőt néhány évvel a második világháború befejezése után avatták fel Varsóban, a területen több mint 20 ezer katona sírja található.

(MTI)

Ukrajna eddigi tavaszi vetésterülete 25-30 százalékkal elmarad a tavalyitól

Ukrajna idei tavaszi vetésterülete eddig mintegy 7 millió hektár, ami 25-30 százalékkal elmarad a tavaly tavaszitól - közölte Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter, aki arról is beszélt hétfőn, hogy Ukrajna áprilisban 1,090 millió tonna gabonát exportált.

A miniszter kiemelte az ukrán gabona Románián keresztül áthaladó exportjának fontosságát, miután Oroszország blokád alá vette az ukrán kikötőket, de szerinte ezt az exportot két hónapon belül megnehezítheti, hogy felfut a román és bolgár új búza kivitele. Az ukrán mezőgazdasági miniszter üdvözölte Románia "érdeklődését és megértését" az ukrán gabonaexport kapcsán, és azt mondta, hogy a balti kikötők tűnnek a legvonzóbb alternatívának.

Mikola Szolszkij elismerte, hogy az idei vetés minősége elmarad a tavalyitól, és hogy kisebb a kukorica vetésterülete.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) adatai szerint Ukrajna volt a világ negyedik legnagyobb kukoricaexportőre a 2020/21-es szezonban, és a hatodik legnagyobb búzaexportőr.

Csaknem 25 millió tonna gabona ragadt Ukrajnában, és nem tudja elhagyni az országot az infrastrukturális kihívások és az elzárt fekete-tengeri kikötők miatt - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egyik vezetője pénteken.

Elemzők rámutattak arra, hogy az Ukrajnában felhalmozott nagy készletek azért is jelentenek gondot, mert nem hagynak helyet az új termés tárolására.

(MTI)

Újabb orosz szankciókat jelentettek be a britek

Több mint 1,5 milliárd font értékű áruforgalomra léptetett érvénybe hétfőn újabb kereskedelmi szankciókat Oroszország ellen a brit kormány.

Tovább a cikkhez

Katonai sikereket jelentettek az oroszok

Három ukrán harci gép, több helikopter és 15 drón lelövéséről tett bejelentést egyebek között Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfő délelőtti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint az éjszaka folyamán az orosz légierő nagypontosságú rakétái a Donyec-medencében megsemmisítettek két harcálláspontot és egy Grad rakétavető-üteget Popaszna közelében, 18 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást Liszicsanszk közelében, valamint egy tüzérség elleni amerikai radarállomást Zoloténél.

Mint mondta, Onyiksz típusú partvédelmi rakéták ukrán helikoptereket tettek üzemképtelenné egy leszállóhelyen az Odessza megyei Arciz település közelében. A harcászati légierő 52 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint egy lőszerraktárt semmisített meg. A tábornok szerint a rakéta- és tüzérségi erők nyolc harcálláspontot, 26 tüzelőállásban lévő tüzérségi alegységet, valamint 211 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megölve mintegy 350 "nacionalistát" és 56 katonai eszközt üzemképtelenné téve, köztük négy Szmercs rakétasorozatvetőt és egy Sz-300-as légvédelmi rendszert.

Az éjszaka folyamán az orosz légvédelem lelőtt két MiG-29-es és egy Szu-25-ös harci gépet, 15  drónt -  köztük két Bayraktar-TB2 és egy másik típusút a Kígyó-szigetnél -, valamint három Szmercs-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 160 repülőgépet, 118 helikoptert, 783 drónt, 299 légvédelmi rakétarendszert, 2949 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 342 rakétasorozatvetőt, 1423 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2769 speciális katonai járművet veszítettek.

(MTI)

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 5550 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6501-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel.

Oroszország legjobb tankjai vonultak ma fel Moszkvában, de volt pár nagyon furcsa meglepetés is

Gyorsan véget ért ma Oroszország győzelmi napi parádéja. A legmodernebb orosz szárazföldi katonai járműveket láthattuk ma felvonulni, viszont a tavalyihoz képest kevesebb jármű vonult fel, nem volt légi bemutató és látványosan hanyagolták az ukrajnai háborút támogató „Z” jelképeket is vagy akár a háború említését az eseményről.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij: Ukrajna megnyerte a második világháborút, most is győzni fog

Ukrajna újabb győzelemért küzd, és meg fogja nyerni Oroszországgal folytatott háborúját is - jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából közzétett videóüzenetében.

Tovább a cikkhez

Hamar találhatnak állást az Ukrajnából menekülők egy munkaerőközvetítő szerint

Hamar találhatnak állást az Ukrajnából menekülők Magyarországon - közölte az MTI-vel hétfőn a Prohuman.

A munkaerő-közvetítő szerint a belföldi munkaadók felismerték, hogy a szomszédos országból érkezők sokféle munkakör betöltésére alkalmasak - írták. Információs pontjaikon már csaknem 2500 menekült jelezte, hogy munkát vállalna, közülük 400-an már el is kezdhettek dolgozni. A cég tapasztalatai alapján a Magyarországra érkezők közül sokan hosszú távra terveznek itt.

A közlemény szerint a vállalatokat váratlanul érte a nehéz helyzetbe került emberek fogadása, utaztatása, lakhatásának biztosítása, adminisztrációs teendőik intézése. A Prohuman ezért humanitárius és kormányzati szervezetekkel együttműködve segít a rászorulóknak.

A munkaerő-közvetítő safeinhungary.hu címen honlapot is létrehozott, hogy összekösse a munkaadókat a háború elől menekülőkkel. A regisztráló cégek ezen keresztül díjmentesen érhetik el a jelentkezőket, akik ukránul is olvashatják az oldalt.

(MTI)

Szobrot emeltek Putyinnak Kijevben

Különleges szobrot állítottak fel Kijev központjában szombaton, annak a helynek a közelében, ahol korábban a Szovjetunió alapítójának, Leninnek a szobra állt.

Tovább a cikkhez

Beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök a győzelmi napi parádén - Itt vannak a fontosabb információk

Beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök a győzelmi napi parádén. Ellentétben a korábbi várakozásokkal, semmilyen lényeges újdonságot nem jelentett be az ukrajnai háborúval kapcsolatosan.

Tovább a cikkhez

Szétszedtek az ukránok egy méregdrága orosz drónt, szinte hihetetlen, mit találtak benne

Érdekes felvétel került ki nemrég egy ukrán fegyveres erők által zsákmányolt, orosz Orlan-10-es drónról. Az ukránok szétszedték az eszközt és meglepően furcsa technikai megoldásokat találtak benne.

Tovább a cikkhez

Kimondta a hírszerzés: ezért esik el olyan sok magasrangú orosz tiszt Ukrajnában

A brit védelmi minisztérium Twitter-oldalán hétfő reggel is közzétette legfrissebb hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

Ukrán parancsnokság: az orosz katonák részegeskednek, a saját járműveiket gyújtják fel

Az orosz haderő egyik alakulat szándékosan tönkretette saját járműveit, hogy ne kelljen offenzív műveletekben részt venniük – írja a zaporizzsjai régió katonai parancsnokságának (ZOVA) közlésére hivatkozva az Ukrainszkaja Pravda. Azt is közölték, hogy rendszeresen visszatérő probléma az orosz alakulatokban a részegeskedés.

Tovább a cikkhez

Hazament Ukrajnából Wali, a legendás kanadai mesterlövész és elmondta, mit tapasztalt a fronton

Úgy tűnik, véglegesen hazament Kanadába Wali, a veterán mesterlövész, akinek Ukrajnába érkezését hatalmas nemzetközi szenzációként fogadta a nyugati és ukrán sajtó. Egyesek – tévesen – neki tulajdonították a világ legnagyobb távolságon leadott mesterlövész-találatát is és napi 40 lelőtt orosz katonát előlegeztek meg neki. Ebből nem sok valósult meg: úgy tűnik, Wali inkább negatív tapasztalattal tért haza és összesen kétszer sütötte el fegyverét.

Tovább a cikkhez

Ma nagy nap van Oroszországban, lehet, hogy az ukrajnai háború is megváltozik - Legfontosabb híreink hétfőn

Ma tartja a náci Németország felett aratott győzelem ünnepségét Oroszország és több volt szovjet tagköztársaság. Több nyugati tisztségviselő is arra utalt a napokban, hogy Vlagyimir Putyin olyan bejelentést tehet, amely megváltoztathatja az ukrajnai háború menetét. 

Arról, hogy pontosan mi lehet a mai bejelentés, itt írtunk:

Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Legutóbbi tudósításunkat itt követheti nyomon:

Címlapkép: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

orosz ukrán háború zászló
szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
brit-mlrs-defend-europe-hadgyakorlat-lettorszag