szpecnaz
Globál

Elkapott az orosz szpecnaz egy nyugati fegyverszállítmányt

Portfolio
Rajtaütöttek az orosz különleges erők egy részben nyugati fegyvereket tartalmazó szállítmányon Ukrajnában. A fogás önmagában nem nagy, az esemény azért érdekes, mert eddig elsősorban nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel lőtték az oroszok a nyugati fegyverszállítmányokat és kevés bizonyíték van arról, hogy szárazföldi műveletekkel sikeresen vették volna célba a logisztikai útvonalakat.

Az egyik, ukrán háború fegyvereivel kapcsolatosan alapvetően hiteles információkat közzétevő Twitter-oldal, a Ukraine Weapons Tracker adott hírt arról, hogy az orosz különleges erők rajtaütöttek az ukrán fegyveres erők egyik fegyverszállítmányán. A szállításhoz használatos GAZ-66-os teherautó látszólag totálkáros lett, viszont a szállított fegyverek egy része orosz kézre került.

Forrás: Ukraine Weapons Tracker

A fogás nem tűnik kifejezetten nagynak. Az oroszok elsősorban nem irányított nyugati páncéltörő fegyvereket (6 darab svéd-amerikai Pskott86 / AT4 hátrasiklás nélküli löveget, egy francia F1-es páncéltörőt, illetve állítólag néhány M72-es amerikai rakétagránátvetőt) zsákmányoltak, néhány RPG-7-eshez való robbanófej és szovjet páncéltörő mellett.

Az esemény azért érdekes, mert az orosz haderő napi szinten beszámol nyugati fegyverszállítmányok megsemmisítéséről, de a híradások mellett kevés vizuális bizonyítékot látni erről. Ezt persze az orosz és ukrán fél által egyaránt inflált, veszteségekkel kapcsolatos közleményei mellett az is okozhatja, hogy az orosz haderő elsősorban nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel veszi célba a nyugati fegyverszállítmányokat.  

Persze korábban is zsákmányolt már az orosz haderő nyugati fegyvereket, elsősorban Javelin és NLAW páncéltörőket, viszont ezek többnyire elfoglalt ukrán támaszpontokból, lőállásokból származtak, nem pedig logisztikai útvonalakról, melyeket az orosz szpecnaz célzottan támadott meg.

Címlapkép: hadgyakorlaton a 16-os számú önálló különleges műveleti dandár. A címlapkép illusztráció. Fotó: orosz védelmi minisztérium via Wikimedia Commons

antony-blinken-pekka-haavisto-washington
orbán kormány

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
brit-mlrs-defend-europe-hadgyakorlat-lettorszag