vlagyimir-putyin-gyozelem-napja-2022
Globál

Putyin vélt betegségéről szóló hangfelvétel terjed, Oroszország új területtel nőhet - Háborús híreink szombaton

Portfolio
Továbbra is folytatódnak a harcok a Donbaszban. Az orosz erők csak lassan nyomulnak előre, és az ukrán csapatok folyamatos ellentámadásaival kell szembenézniük. Az ukrán erők egy oroszok által épített pontonhidat is lebombáztak, legalább 30 orosz páncélos megsemmisült a támadásban. Eközben Harkiv környékén településeket foglalnak vissza az ukrán csapatok. A brit védelmi minisztérium szerint ezzel Oroszország hallgatólagosan elismerte kudarcát. Az oroszországi Belgorod térségét szerdán újabb támadás érte, az orosz fél szerint Ukrajna lőtt rájuk, egy ember életét vesztette. Folytatódik Odessza támadása, a déli Herszonban pedig az orosz megszállók által kinevezett közigazgatás hivatalos kérelmet készül benyújtani Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a régió Oroszországhoz csatlakozását kérjék. Állítólag Ukrajnából lopott gabonát szállító orosz hajót láttak a szíriai Latakia kikötőjében. Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese Finnország és Svédország elleni lehetséges csapásokról beszélt. Putyin állítólagos betegségéről szóló hangfelvétel terjed, amely szerint már az FSZB ügynökei is úgy vélik, a Kreml vezetője nem egészséges. A szakadár Dél-Oszétia népszavazást tartana júliusban, hogy Oroszország részévé váljon.

Az elmúlt órák legfontosabb hírei:

1. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, csak abban az esetben lesz vége a háborúnak, ha Ukrajna visszakapja minden Oroszország által megszállt területét.
2. Herszonban az orosz katonai közigazgatás a régió Oroszországhoz csatolását készítheti elő.
3. Újabb támadás érte az oroszországi belgorodi régiót, az oroszok szerint Ukrajna a felelős. A terület kormányzója szerint egy civil életét vesztette.
5. A finn elnök és a miniszterelnök bejelentette, hogy kérik országuk felvételét a NATO-ba. Svédország a jövő héten dönthet ugyanerről.
6. Ukrajnából lopott gabonát szállító orosz hajót láttak a szíriai Latakia kikötőjében.
7. Egy magas rangú orosz diplomata "csapással" fenyegeti Finnországot és Svédországot.
8. Orosz ügynökök "úgy vélik, Putyin halálos beteg". Az ukrán hírszerzés vezetője szintén erről beszélt.
9. Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter.
10. Dél-Oszétia elnöke pénteken bejelentette, hogy a terület július 17-én népszavazást tart arról, hogy Oroszország részévé váljon-e.

Az ukrán vezérkar elismerte az orosz erők részleges sikerét

Az orosz erők részleges sikert értek el Donyeck város külterületén az ukrán csapatokkal szemben – ismertette szombat délutáni i hadijelentését az ukrán vezérkar.

Tovább a cikkhez

Oroszország állítólag népszavazással csatolná magához Mariupolt

Petro Andrjuscsenko, Mariupol száműzetésbe vonult polgármesterének tanácsadója szerint Mariupolban népszavazást készíthetnek elő az oroszok, amellyel a tengerparti város Oroszországhoz csatlakozásáról döntenének – írja a The Guardian.

Tovább a cikkhez

Törökország lehet a kerékkötője a finn és svéd NATO-csatlakozásnak

Számos NATO-tagállam külügyminisztere országa egyértelmű támogatásáról biztosította szombat este Finnországot és Svédországot abban, hogy csatlakozzanak a katonai szövetséghez, a török diplomácia vezetője viszont aggályainak adott hangot a miniszterek berlini tanácskozása előtt.

Tovább a cikkhez

Abramovics nem adhatja el a mintegy 4 milliárd forintot érő luxusvilláját

Portugália megakadályozta Roman Abramovics orosz oligarcha 10 millió eurót, azaz csaknem 4 milliárd forintot érő tengerparti luxusvillájának eladását – írja a The Guardian a Publico portugál napilap nyomán.

Tovább a cikkhez

Háborús bűnökkel vádolt oroszok fotóival adott ki francia kártyát az ukrán haderő

Az ukrán haderő két pakli francia kártyát adott ki, amelyen háborús bűnökkel gyanúsított oroszok fotói szerepelnek – írja a BBC.

Tovább a cikkhez

Tengeren menekítenék ki az Azovsztal acélmű sebesült harcosait

Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin a Reutersnek úgy nyilatkozott, Törökország javaslatot tett arra, hogy a mariupoli Azovsztal acélmű sebesült harcosait tengeri úton menekítené ki – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Az ukrán nép szabadságának emlékműve lett az orosz és ukrán nép barátságának szovjet emlékművéből

Az „Ukrán nép szabadságának emlékművévé” nevezte át szombaton a kijevi városi tanács az eddig Népek barátsága néven ismert szovjet emlékművet.

Tovább a cikkhez

Magasrangú amerikai delegáció tett látogatást Kijevben

Az amerikai Kongresszus felsőháza, a Szenátus delegációja tett látogatást Kijevben, ahol fogadta őket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Putyin a finneknek: hiba lenne csatlakozni a NATO-hoz

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztette Sauli Niinistö finn államfőt szombati telefonbeszélgetésük során, hogy hiba lenne Finnországnak a semlegességét feladva csatlakozni a NATO-hoz, és ez a finn-orosz kapcsolatoknak is károkat okozna - közölte a Kreml.

Tovább a cikkhez

Boris Johnson szerint nincs sok értelme Putyinnal tárgyalni

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint jelenleg nem lenne sok értelme a tárgyalásnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Tovább a cikkhez

A G7-országok soha nem fogják elismerni a Moszkva által erővel megváltoztatni akart határokat

A G7-országok soha nem fogják elismerni az Oroszország által ukrajnai háborúja révén, erővel megváltoztatni akart határokat - jelentette ki az iparilag legfejlettebb hét országot tömörítő csoport a háromnapos németországi találkozóját lezáró, szombati nyilatkozatában.

Tovább a cikkhez

Oroszország újabb európai országot „nácitlanítana”

Az orosz parlament alsóháza azt javasolja, vegyék fel Lengyelországot is a „nácitlanításra” szoruló országok listájára, írta az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi.

Tovább a cikkhez

A német külügyminiszter támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, Erdogan török elnök bírálata ellenére, írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Scholz: Németország nem áll le Oroszország büntetésével

Olaf Scholz német kancellár nem észlel semmilyen változást Vlagyimir Putyin orosz elnök hozzáállásában az Ukrajna ellen indított háborúhoz, amely szerinte "esztelen" és "az egész világnak árt". Erről Scholz egy szombaton megjelent interjúban beszélt.

Tovább a cikkhez

A herszoni adminisztráció kéri a régió felvételét az Orosz Föderációba

A dél-ukrajnai Herszonban  az oroszok által létrehozott katonai-polgári adminisztráció bejelentette, hogy kéri a régió felvételét az Orosz Föderációba, áll a brit védelmi minisztérium napi jelentésében.

Tovább a cikkhez

Ukrajna kész visszaküldeni az orosz katonák holttesteit Oroszországba

Ukrajna kész visszaküldeni az orosz katonák holttesteit Oroszországba, közölte az ukrajnai polgári-katonai együttműködés vezetője. A Kijev és Csernyihiv térségében vívott harcok után az ukrán hatóságok összegyűjtötték az orosz katonák holttesteit, és vasúti hűtőkocsikba helyezték, írja az Euronwews.

Tovább a cikkhez

Novák Katalin: Elítéljük a putyini agressziót

Elítélte a putyini agressziót, egy szuverén állam megtámadását Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszédében szombaton Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

Tovább a cikkhez

Ez lehet Putyin célja - Térképen a harcok

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma ma reggel friss hírszerzési adatokat közölt az ukrajnai háborúról, emellett tegnap közzétette térképét az orosz-ukrán háború május 13-i állapotáról.    

Tovább a cikkhez

Kanada is megszólalt Finnország és Svédország NATO-tagsága kapcsán

Melanie Joly, Kanada külügyminisztere azt mondja, reméli, hogy Finnország és Svédország gyorsan csatlakozhat a NATO-hoz - számolt be a Sky News.

Tovább a cikkhez

Amerikai agytröszt: Putyin elvesztette a Harkivért vívott csatát

Oroszország "elvesztette" a Harkivért folytatott csatát egy amerikai agytröszt szerint - számolt be a brit Sky News.

Tovább a cikkhez

Oroszország meglépte: levágták Finnországot az áramhálózatról

A Fingrid, Finnország nemzeti hálózatának üzemeltetője megerősítette a Sky News-nak, hogy Oroszországból nem érkezik több áram az országba.

Tovább a cikkhez

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek pénteken Ukrajnából

Budapest, 2022. május 14., szombat (MTI) - Magyarországra pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 5928 ember lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6546-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 502 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Az ukrajnai háború elől pénteken 280 ember, köztük 66 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket, és támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - közölte a BRFK. (MTI)

Ettől függ Oroszország válasza Finnország és Svédország NATO-csatlakozására

Oroszország figyelmeztetett, hogy válasza Finnország és Svédország NATO-csatlakozására attól függ majd, hogy a szövetség milyen infrastruktúrát telepít a két országba - jelentette az orosz RIA a brit Sky News szerint.

Tovább a cikkhez

Amerika fogja megakadályozni a török vétót? - Tisztázni akarják Törökország ellenállását

Az Egyesült Államok egy hétvégi találkozón igyekszik tisztázni, hogy Törökország miért ellenzi Svédország és Finnország NATO-csatlakozását - számolt be a Sky News.

Tovább a cikkhez

Két ország miatt dühöngenek az oroszok, miközben hallgatólagosan elismerték kudarcukat

Továbbra is folytatódnak a harcok a Donbaszban. Az orosz erők csak lassan nyomulnak előre, és az ukrán csapatok folyamatos ellentámadásaival kell szembenézniük. Az ukrán erők egy oroszok által épített pontonhidat is lebombáztak, legalább 30 orosz páncélos megsemmisült a támadásban. Eközben Harkiv környékén településeket foglalnak vissza az ukrán csapatok. A brit védelmi minisztérium szerint ezzel Oroszország hallgatólagosan elismerte kudarcát. Az oroszországi Belgorod térségét szerdán újabb támadás érte, az orosz fél szerint Ukrajna lőtt rájuk, egy ember életét vesztette. Folytatódik Odessza támadása, a déli Herszonban pedig az orosz megszállók által kinevezett közigazgatás hivatalos kérelmet készül benyújtani Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a régió Oroszországhoz csatlakozását kérjék. Állítólag Ukrajnából lopott gabonát szállító orosz hajót láttak a szíriai Latakia kikötőjében. Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese Finnország és Svédország elleni lehetséges csapásokról beszélt.A legfrissebb háborús híreket itt olvashatja.

Tovább a cikkhez

Új korszakot hirdetett Joe Biden

Az Egyesült Államok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) közötti kapcsolatok új korszakának elindítását jelentette be pénteki beszédében Joe Biden amerikai elnök a csoport 45 éves történetének első olyan találkozóján, amelyet az amerikai szövetségi fővárosban, Washington DC-ben rendeznek.

Tovább a cikkhez

Az ukrán hírszerzés vezére elárulta, Putyin mikor veszítheti el a háborút

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint a nyár végére döntő fordulat várható a háború menetében, és a harcok az idei év végére Ukrajna győzelmével befejeződnek.

Tovább a cikkhez

Célkeresztben Putyin oligarchái? – Rejtélyes öngyilkossághullám söpör végig az orosz eliten

Ebben az évben már hét orosz oligarcha vesztette életét rejtélyes körülmények között, közülük hatan az ukrajnai orosz invázió február 24-i kitörése után. A hivatalos verzió szerint hétből öt esetben öngyilkosság történt, három esetben az elkövető a családjával is végzett. A hét oligarcha közül hatan voltak érdekeltek az olaj- vagy gáziparban, hárman kötődtek valamilyen formában a Gazpromhoz. A hivatalos verziókat sokan megkérdőjelezik, és folynak a találgatások arról, hogy van-e valami, ami összeköti ezeket az eseteket, illetve ha nem öngyilkosság vagy hirtelen halál történt, akkor mi állhat a háttérben. A hét oligarchát közvetlenül nem sújtották nyugati szankciók, de Putyint sem bírálták nyíltan.

Tovább a cikkhez
usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán

Holdblog A megváltozott világ

2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kamatcsökkentés...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
usa zaszlo