orosz-ukran haboru donbasz
Globál

Rettenetes erők mozdultak meg, Putyin pokollá változtatta a csatateret - Legfontosabb háborús híreink pénteken

Portfolio
Ukrajnában több fronton zajlanak heves harcok: miközben az ukrán csapatok folytatják a harkiv régió felszabadítását, a keleti régióban nagy erőkkel próbálnak előrenyomulni az orosz alakulatok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti beszédében szó szerint úgy fogalmazott, a Donbasz megsemmisült, a térség maga a földi pokol. Közben úgy tűnik, egyre nagyobb az igény a párbeszédre, a háború kirobbanása óta először egyeztetett egymással az orosz és az amerikai vezérkari főnök, Kína pedig arra szólította fel a NATO-t és az Európai Uniót, hogy kezdjen átfogó egyeztetéseket Oroszországgal. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, ha sikerül is valamilyen megállapodásra jutni és befagyasztani a háborút, azt bármelyik fél újrakezdheti. Az orosz-ukrán háború hírei percről percre.

Az elmúlt órák legfontosabb hírei:

1. A háború kirobbanása óta először egyeztetett az orosz és az amerikai vezérkari főnök.
2. Kína felszólította a NATO-t és az Európai Uniót, hogy kezdjen átfogó párbeszédet Oroszországgal.
3. Szakértők szerint a hosszú egyeztetések után következhet fegyverszünet vagy tűzszünet, de ez egy hosszú távra befagyott konfliktus lesz, hiszen bármelyik fél újrakezdheti.
4.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti beszédében kiemelte, hogy csapataik folytatják a harkiv régió felszabadítását. Beszélt ugyanakkor arról is a Sky News beszámolója szerint, hogy a Donbasz megsemmisült, az maga a pokol, ahol az orosz csapatok hatalmas erőbedobással próbálnak előre nyomulni.
5. Az orosz parlament alsóháza fontolóra veszi, hogy a 40 év feletti orosz állampolgárok és a 30 év feletti külföldiek is jelentkezhessenek a hadseregbe.

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elzárták a gázcsapot egy országban - Háborús híreink szombaton

Ukrajnában több fronton zajlanak heves harcok: miközben az ukrán csapatok folytatják a harkiv régió felszabadítását, a keleti régióban nagy erőkkel próbálnak előrenyomulni az orosz erők. Az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes "felszabadításáról" tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek, az üzem föld alatti létesítményei, ahol a fegyveresek rejtőzködtek, teljes egészében az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá kerültek. Tegnap a háború kirobbanása óta először egyeztetett az orosz és az amerikai vezérkari főnök. Ma reggel Finnország közölte, hogy az oroszok - tegnapi ígéretüknek megfelelően - valóban elzárták a gázcsapot.

Tovább a cikkhez

Oroszország bejelentette, hogy teljesen elfoglalták az Azovsztal acélművet

Az orosz védelmi minisztérium péntek este bejelentette, teljesen ellenőrzésük alá vonták a mariupoli Azovsztal acélművet – írja a BBC.

Tovább a cikkhez

Ukrán hírszerzési vezető: Putyin zsákutcába jutott

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov a Wall Street Journalnek azt mondta, országa addig fog harcolni, amíg Ukrajna egész területét meg nem szabadítja az orosz csapatoktól, a Krímet is beleértve.

Tovább a cikkhez

Bemondták a németek: 2025 tavaszára lejönnek az orosz gázról

Németország a következő három év során képes leválni az orosz gázimportról - jelezte  Markus Krebber, az RWE vezérigazgatója egy lapinterjúban.

Tovább a cikkhez

Brutális mennyiségű katonát tervez Európában állomásoztatni az Egyesült Államok

Százezer katonát fog állomásoztatni az Egyesült Államok Európában a belátható jövőben – írja a CNN amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Durva videón, ahogy egy orosz rakéta a földdel tesz egyenlővé egy kultúrházat

A kelet-ukrajnai harkivi régióban található Lozova városában orosz rakéta csapódott a helyi kultúrház újonnan renovált épületébe, és szinte a földdel tette egyenlővé azt.

Tovább a cikkhez

Óvóhelyként használt iskolát ért orosz támadás

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencei Luhanszk megye kormányzója arról számolt be Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy újabb orosz tüzérségi támadás érte Szeverodonyeck várost, ahol lövedékek csapódtak be egy óvóhelyként szolgáló iskolába.

Tovább a cikkhez

Török harci gépek sértették meg a görög légteret

Török harci repülőgépek megsértették a görög légteret pénteken az északkeleti országrészben fekvő Alekszandropolisz térségében – jelentette be a görög külügyminisztérium.

Tovább a cikkhez

A svéd külügyminiszter visszaszólt a NATO-csatlakozást blokkoló Erdogannak

Szándékos félretájékoztatásnak nevezte pénteken Ann Linde svéd külügyminiszter Törökország azon vádjait, hogy az immáron NATO-tagságra pályázó Svédország és Finnország támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Twitter-bejegyzésében a külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Törökország után Svédország volt az első, amely – még 1984-ben – terrorszervezetnek nyilvánította a PKK-t. Mint írta, az Európai Unió is csak 2002-ben követte Svédország példáját. Stockholm álláspontja pedig azóta sem változott – szögezte le.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán a TRT török állami televízióban elmondta, hogy Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített PKK-t.

Erdogan pénteken újságírókat arról tájékoztatott, hogy telefonon tárgyalt Hollandia miniszterelnökével, és kitartott eddigi álláspontja mellett. Emellett jelezte, hogy tervei szerint szombaton a NATO-főtitkár mellett a brit és a finn kormány illetékeseivel is beszél telefonon.

A hét elején a török elnök még úgy nyilatkozott, hogy a skandináv országok „ne fárasszák magukat” küldöttségek Törökországba küldésével, ha az a céljuk, hogy meggyőzzék Ankarát a NATO kibővítését ellenző álláspontjának megváltoztatásáról.

(MTI)

Kanada újabb szankciókat vetett ki orosz oligarchákkal szemben

A kanadai kormány pénteken bejelentette, hogy új szankciókat vetett ki orosz oligarchákkal szemben, illetve import-export korlátozásokat vezetett be bizonyos luxuscikkek tekintetében, válaszul Oroszország Ukrajna elleni háborújára.

A legfrissebb büntetőintézkedések tizennégy személyt érintenek, az újabb szankciós listára Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartozó emberek, oligarchák, illetve családtagjaik kerültek fel.

Az importtilalom mindenekelőtt orosz luxuscikkekre terjed ki, ideértve alkoholos italokat, tenger gyümölcseit és nem ipari gyémántokat. Ugyanakkor a jövőben tilos lesz Kanadából Oroszországba exportálni egyebek között lábbeliket, ruházati luxuscikkeket és ékszereket.

Kanada már korábban szankciók sorát vezette be Moszkva ellen, humanitárius segélyt és pénzügyi támogatást nyújtott Kijevnek, valamint fegyvereket is szállított az ukrán hadsereg támogatására.

(MTI)

Putyin: elmondhatjuk, hogy kudarcot vallottak a szankciók

Vlagyimir Putyin orosz elnök a biztonsági tanács ülésén beszélt, ahol elfogadták a kiberbiztonsági politika főbb elveit.

Tovább a cikkhez

Durvát léptek az oroszok, elzárják a gázcsapot Finnország irányába

Oroszország május 21-én leállítja a gázszállítást Finnországba a két fél között amiatt kialakult viták nyomán, hogy a Gazprom orosz állami vállalat rubelben követeli meg a fizetést – jelentette be pénteken a finn állami Gasum gázszolgáltató vállalat.

Tovább a cikkhez

Németország Katarral szövetkezik a „Putyin-mentes” gázellátásért

Németország energiapartnerséget kötött az Arab-félszigeten található Katarral. Ennek megfelelően a közel-keleti ország 2024-től cseppfolyósított gázzal fogja ellátni a németeket. Berlin ezzel is csökkenteni akarja Oroszországtól való energiafüggőségüket.

Tovább a cikkhez

Térképen a háború: hibára késztethetik Oroszországot az ellenálló ukránok

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma ma is friss hírszerzési adatokat közölt az ukrajnai háborúról, emellett közzétette térképét az orosz-ukrán háború május 20-i állapotáról.    

Tovább a cikkhez

A lengyel elnök szerint Ukrajnának mindent vissza kell kapnia

Ukrajnának vissza kell kapnia nemzetközileg elismert teljes területét, ezt a törekvést a demokratikus világ vezetőinek támogatniuk kell – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Varsóban, miután Borut Pahor szlovén államfővel tárgyalt.

Tovább a cikkhez

Megvan, mikor érkeznek meg az első német páncélosok Ukrajnába

A német védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, az első 15 Gepard típusú páncélost júliusban fogják leszállítani Ukrajnának – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Putyinról megdöbbentő dolgokat állít az amerikai hírszerzés

Az amerikai hírszerzés állítólag szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Vlagyimir Putyint rá lehetne venni az ukrajnai háború befejezésére, ha az orosz közvéleményben drámai változás következne be annak megítélésében – írja a CNN riportjára hivatkozva a The Guardian.

Tovább a cikkhez

Az EU 600 millió eurót küld Ukrajnának - és ez még csak a kezdet

Az EU 600 millió euró makroszintű pénzügyi támogatást folyósít Ukrajnának - írja közleményében a testület.

Tovább a cikkhez

Befektetés 2022: így védd meg a pénzed az inflációtól

Szinte mindenütt a világban tombol az infláció. A koronavírus-járvány utóhatásai, az ellátási láncok problémái, az orosz-ukrán háború következményei és az energiakrízis fűti az árak emelkedését. A jegybankok pedig már reagálnak erre a helyzetre. Egy ilyen helyzetben a befektetők természetes módon keresik az olyan lehetőségeket, amelyek megvédik megtakarításaik értékét. Június 3-i online rendezvényünkön segítünk a magánszemélyeknek, hogyan védjék meg saját befektetéseik értékét.

Tovább a cikkhez

Üzent Lengyelország: a térség gázszállítási központjává válna, és segítene a tenger nélküli országokon

Európának függetlenednie kell az orosz energiahordozóktól, de ebben a nem tengerparti országok számára is megfelelő megoldást kell kidolgozni - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken Varsóban portugál hivatali partnerével, António Costával közös sajtóértekezletén.

Tovább a cikkhez

Előkerült a rettegett Azov-zászlóalj fővezére és rövid üzenetet küldött a világnak

Négy nappal azután, hogy a Mariupolt védő ukrán harcosok megadták magukat, rövid videós üzenetben bejelentkezett Twitteren a város védelmében kulcsfontosságú szerepet játszó Azov nemzeti gárdista alakulat főparancsnoka.

Tovább a cikkhez

Moszkva külön törzset állított fel az ukrán területek helyreállítására

Külön törzset állított fel az orosz kormány a megszállt ukrán területek helyreállítására - jelentette be Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak pénteken Moszkvában.

Tovább a cikkhez

Távozik a Rosznyeft igazgatóságából Gerhard Schröder, volt német kancellár

Az orosz állami olajvállalat, a Rosznyeft ma bejelentette, hogy Gerhard Schröder volt német kancellár és Matthias Warnig német üzletember arról tájékoztatta a vállalatot, hogy lemondanak igazgatósági posztjukról.

Tovább a cikkhez

Döntött Oroszország: 12 új katonai egységet és alegységet hoznak létre

Tizenkét új katonai egységet és alegységet hoznak létre Nyugat-Oroszországban az év végéig - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa vezetett tárca vezetői kollégiumának pénteki tanácskozásán.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij vezeti a Time listáját a világ legbefolyásosabb személyeiről

Ukrajna elnöke vezeti a TIME100 olvasói szavazást az év legbefolyásosabb személyéről.

Tovább a cikkhez

Globális élelmiszerválság fenyeget - Csak egy hatalmas dolog állhat a hazai gabonatermés útjába

Komoly élelmiszerválsággal nézhet szembe a világ az orosz-ukrán háború hatásai miatt. Az ENSZ szerint mintegy 25 millió tonna rekedt Ukrajnában, jelentősen emelkedtek az energiaárak, inflációs nyomás sújtja az országokat. Nagy István agrárminiszter szerint a háború következményei egyelőre beláthatatlanok, prioritásként kell kezelni a hazai élelmiszerellátás biztonságának megőrzését, ennek érdekében vezettek be korlátozást a gabona exportjára is. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint Magyarországon nem várható élelmiszerhiány, azonban a globális élelmiszerválság szinte biztosra vehető. Mindezek miatt még inkább felértékelődik a belföldi gabonatermesztés szerepe. A szántóföldi munkáknak azonban nemcsak ezekkel kell szembenéznie, hanem az időjárás is váratlan akadályokat gördíthet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint jelentős a csapadékhiány okozta kár, ezért mielőbbi áttörést szorgalmaznak az öntözésfejlesztésben.

Tovább a cikkhez

Az EU 248 millió eurót oszt ki a keleti tagállamok között: Magyarország is kap belőle

Csehország 27,4 millió eurót kap az ukrajnai menekültek ellátására az Európai Unió alapjaiból - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken Brüsszelben a CTK hírügynökséggel.

Tovább a cikkhez

Szergej Sojgu elárulta, az Azovsztal hány védője adta meg magát eddig

Eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított tárca vezetői kollégiumának pénteki tanácskozásán.

Tovább a cikkhez

Szép csendben épül Putyin Új-Oroszországa – Ilyen lesz az élet a háború pusztítása után

Herszon a mai napig az egyetlen ukrán nagyváros, amelyet az orosz megszálló erőknek sikerült bevenniük. A Fekete-tenger melletti város még az invázió első napjaiban került orosz kézre a megye nagy részével együtt. Az oroszok először népszavazást és egy szakadár Herszoni Népköztársaság kihirdetését készítették elő, de ezek a tervek a helyi lakosok ellenállásán megbuktak. Az elmúlt napokban már leplezetlenül a térség Oroszországhoz csatolásáról beszélnek. A városban és környékén elindult az oroszosítás, sőt a szovjetizáció: szovjet zászlók lobognak és Lenin-szobrok emelkednek, az ukrán hrivnyáról folyamatosan térnek át az orosz rubelre, az iskolákban az orosz tanrend bevezetését készítik elő. Szétvert tüntetések, megkínzott aktivisták, eltűnt tisztviselők kísérik az orosz megszállást.

Tovább a cikkhez

Nyilvánosságra került, Putyin hogyan oldaná meg az orosz hadsereg egyik legégetőbb problémáját

Az orosz parlament alsóháza fontolóra veszi, hogy a 40 év feletti orosz állampolgárok és a 30 év feletti külföldiek is jelentkezhessenek a hadseregbe - közölte pénteken az Állami Duma a Reuters beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Oroszbarát hackerek miatt állt le több olasz minisztérium honlapja

Oroszbarát hackerek támadták meg több olasz intézmény és minisztérium honlapját - közölte pénteken a rendőrség.

Tovább a cikkhez

Újabb, 100 millió dolláros fegyverszállítmányt küld Ukrajnának Amerika

Újabb 100 millió dollár értékű fegyverszállítmányt küld az ukrán haderőnek az Egyesült Államok – jelentette be Antony Blinken külügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Oroszország nem válogat az eszközökben, mindent bevet az előrenyomulás érdekében

Az orosz erők fokozták offenzívájukat a Donbasz keleti részén, ahol tüzérséget, rakétavetőket és repülőgépeket is bevetettek az ukránok által kialakított védelmi állások meggyengítésére, elpusztítására - közölte az ukrán vezérkar

Tovább a cikkhez

Bejelentették: több száz külföldi NATO-katona jön Magyarországra

250 olasz katona érkezik Magyarországra, illetve még 750-en mennek Bulgáriába – jelentette be Mario Draghi olasz miniszterelnök a Reuters tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

A paksi orosz fűtőanyagról leválásba is besegítene Brüsszel: jönnének az amerikaiak

Nemcsak az orosz olajról és gázról leválást segíti a friss REPowerEU programmal az Európai Bizottság, hanem technikai támogatást ad arra is, hogy a Paksi Atomerőmű is be tudjon szerezni az oroszok helyett máshonnan is nukleáris fűtőanyagot – derült ki a Financial Times pénteki cikkéből.

Tovább a cikkhez

Mi az a Popasznaja-virág és miért örülnek neki ennyire az oroszok?

„Popasznaja-virág” – így emlegetik az orosz bloggerek, közösségi oldalak azt az offenzívát, melyet az orosz haderő a Luhanszk-megyében található Popaszna környékén folytat, eddig úgy tűnik, kifejezetten sikeresen. Május közepére az orosz haderő elfoglalta a várost, most pedig több irányba is támadást indítottak a térségben, hogy bekerítsék az ukrán fegyveres erők megerősített állásait Luhanszkban.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a hírszerzés, hatalmas hibát készül elkövetni Oroszország

A brit védelmi minisztérium péntek reggel is közzétette hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

Az eddigi legnagyobb Ukrajnát támogató segélycsomagot fogadták el Amerikában

Az amerikai szenátus megszavazta az Ukrajnának nyújtandó katonai és humanitárius segélyekről szóló 40 milliárd dolláros (32 milliárd font) törvényjavaslatot. Ez az eddigi legnagyobb sürgősségi segélycsomag Ukrajna számára.

Tovább a cikkhez

Kína veszi az orosz olajat

Kína 25,6 millió tonna kőolajat importált Oroszországból az idei első négy hónapban, 7,4 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban, ugyanakkor a vásárolt energiahordozóért 40 százalékkal többet, 17,11 milliárd dollárt fizetett - derül ki a kínai vámhivatal adataiból. Márciusról áprilisra viszont nőttek az eladások.

Tovább a cikkhez

Mariupol eleste után is tovább pusztít a háború Ukrajnában

Több hónapnyi ellenállás után Mariupol védői letették a fegyvert, elesett az Azovsztal acélmű is. A kelet-ukrajnai Luhanszkban mindeközben folytatódik az erőteljes orosz offenzíva. Moszkva katonai agressziójának hatására a globális védelmi politikában is nagy változások tapasztalhatók, miután Finnország és Svédország is kérelmezte a NATO-ba történő felvételét. Moszkva ennek kapcsán nem palástolta neheztelését. Az EU-n belül is érezteti hatását a háború, az Európai Bizottság terve szerint fokoznák a védelmi kiadásokat.Legfrissebb háborús híreink itt olvashatóak.

Tovább a cikkhez

Véres és fájdalmas győzelmet aratott Oroszország, Ukrajna hőseire pedig alighanem kegyetlen ítélet vár

82 napig tartották az ukrán fegyveres erők Mariupolt az orosz támadással szemben, május 16-án végül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök parancsára letették a fegyvert. Ezzel az orosz haderő, a csecsen gárdisták és a kelet-ukrajnai szakadárok megnyerték az ukrajnai háború eddigi legvéresebb és leghosszabb csatáját, amely az utolsó hetekben már tényleg pokoli körülmények közt, a föld alatt zajlott. Miközben az ukrán vezetés azt próbálja kommunikálni, hogy a Mariupolt védő ukrán hősök megmenekültek, az igazság az, hogy sorsuk az orosz katonai vezetők kezében van, az ukrán Azov nemzeti gárdista alakulat tagjai pedig szinte biztosan cudar, kegyetlen jövőre számíthatnak.

Tovább a cikkhez

Mire készül Orbán Viktor? - A mondatok, amiből már látni lehet

Intenzív két napon vannak túl az Országgyűlés bizottságainak tagjai és az ötödik Orbán-kormány miniszterjelöltjei, lezajlottak ugyanis a kormánytagok meghallgatásai. Volt, ahol csak az általános célokat ismertük meg, pedig tennivaló akad bőven az adott területen, volt viszont ahol a célok mellett konkrét feladatokat is megismerhetett a szélesebb közönség is, és voltak olyan esetek, ahol a hosszasan körülírt mondatokból lehetett kihámozni, mire is készülnek az adott tárcánál. Közben a miniszterjelöltek csapatai is összeállni látszanak. Egy komoly hiányérzetünk azonban már most van: nem látni még, hogy milyen államtitkár, illetve államtitkárság fog felelni az egészségügy szakmai tartalmáért, felügyeletéért a Belügyminisztériumban. Cikkünkben összefoglaljuk a bizottsági meghallgatásokat abból a célból, hogy bemutassuk, milyen kormányzásra is készül Orbán Viktor új szerkezetű kormánya a következő négy évben.

Tovább a cikkhez
eu csúcs eu tagság huxit
elemző
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
olaj_olajkút
federal-reserve-building-fed-washington-amerikai-egyesult-allamok

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock