t-62
Globál

Drámai helyzetbe került az orosz haderő: ősrégi, T-62-es tankokat mozgósít Moszkva

Portfolio
Oroszország visszahozza hadrendbe a kivont T-62-es harckocsikat, hogy pótolni tudják Ukrajnában elszenvedett harckocsi-veszteségeiket – jelenti az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési információkra hivatkozva.

Ukrajna azt állítja, hogy az orosz invázió kezdete óta már 1300 harckocsit megsemmisítettek, ami a teljes, mozgósítható állomány több mint 30%-a az orosz haderőben. Eddig 697 tank megsemmisítéséről, elfoglalásáról, elhagyásáról került elő képes bizonyíték, a valós veszteségek valahol a kettő között lehetnek.

Az ukrán védelmi minisztérium ma hírszerzési információkra hivatkozva azt állította: az orosz haderő veszteségeinek kompenzálása végett ismét hadrendbe helyezi raktáron heverő T-62-es harckocsijait.

Az orosz haderő körülbelül 2500 T-62-essel rendelkezik raktáron. Bár ezek nagy részét a ’60-as, ’70-es években gyártották, tehát kifejezetten régi technológiáról van szó, az eszközök egy része (T-62M és T-62MV) modernizálva lett az 1980-as években.

Utoljára, harci cselekmények során a 2008-as orosz-grúz háborúban használtak az oroszok T-62-eseket, ezeket már akkor is raktári készletről mozgósították.

Azt az ukránok nem részletezték, hogy miért éppen a T-62-eseket hozzák vissza az oroszok, amikor rendelkeznek raktáron több ezer T-72-es és T-80-as harckocsival is. Egy lehetséges magyarázat, hogy olyan, limitált példányszámú T-62-esről van szó, melyeket aránylag jó állapotban tartott az orosz haderő az évek során és gyakorlatokon, kiképzésekhez is használták őket az elmúlt években, míg a T-72-es, 80-as állomány hosszabb időn át tartó karbantartási munkálatokat igényel.

Az ukránok állításainak hitelességét nem lehet független forrásból megerősíteni. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Ukrajna harckocsi-állományának zömét T-64-esek alkotják, amely nem sokkal modernebb eszköz, mint a T-62-es széria, bár az ukrán T-64-eseket is többnyire modernizálták az elmúlt években.

Címlapkép: T-62-es harckocsi egy német múzeumban. A címlapkép illusztráció. Fotó: Philipp Schulze/picture alliance via Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock