canberra-ausztralia
Globál

Franciaország helyreállítaná kapcsolatait szövetségesével

MTI
Franciaország és Ausztrália kész újjáépíteni a kétoldalú kapcsolatokat, miután a múlt heti választáson megbukott a Párizst a tengeralattjáró-üzlet felmondásával felháborító ausztrál kormány.

Csütörtökön közzétett közleményében a francia elnöki hivatal közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnök telefonon beszélt az új ausztrál kormányfővel, Antony Albanese-zel, és gratulált a megválasztásához. A Munkáspárt 59 éves vezetője hétfőn tette le a miniszterelnöki esküt.

Miután beismerték, hogy Scott Morrison korábbi kormányfőnek a tengeralattjáró-szerződés felmondásával kapcsolatos döntése miatt komolyan megsérült a bizalom, a francia elnök és az ausztrál miniszterelnök megállapodtak abban, hogy a bizalom és a tisztelet alapján újjáépítik a kétoldalú kapcsolatot, hogy közösen szálljanak szembe a globális kihívásokkal, elsősorban az éghajlati szükséghelyzettel és az indiai-csendes-óceáni stratégiai kihívásokkal

- közölte az Élysée-palota.

A közlemény szerint "útitervet" dolgoznak ki az új kétoldalú kapcsolat felépítéséhez. Tavaly októberben Franciaország azzal vádolta meg szövetségeseit, hogy "hátba szúrták", amikor Ausztrália úgy döntött, hogy az 50 milliárd eurós francia tengeralattjáró-program helyett amerikai és brit technológiával készült, atommeghajtású tengeralattjárókat vásárol. Franciaország visszahívta az Egyesült Államokba és Ausztráliába akkreditált nagykövetét.

Április elején az ausztrál hatóságok beismerték, hogy Canberrának akár 5,5 milliárd ausztrál dollár kötbért (1434 milliárd forint) ki kell fizetnie Franciaországnak a felmondott szerződés miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock