tank tank orosz
Globál

Őszre állítólag győzelmet vár a Kreml, súlyos helyzetben az ukránok a Donbaszban

Portfolio
Volodimir Zelenszkij kijelentette, hadseregük az orosz csapatok eddigi leghevesebb támadásával néz szembe a Donbaszban, ezért még több nyugati fegyverre van szükségük. Az ukrán elnök egy másik megszólalásában úgy fogalmazott, hogy a Donbasz lényegében lakhatatlanná válhat az orosz támadás következtében. Oroszország ugyanis jelenleg hatalmas offenzívát folytat annak érdekében, hogy teljesen ellenőrzése alá vonja Luhanszk és Donyeck megyét. Különösen Szeverodonyeck városából számoltak be heves harcokról. Zelenszkij azonban kijelentette, hogy Ukrajna nem fogja feladni azon területeit, amelyeket az oroszok megszálltak. A jelentések szerint továbbá három helyen történt az elmúlt órák folyamán robbanás Dnyipro városában, Harkivot pedig tüzérséggel lőtték az orosz csapatok.

A legfrissebb háborús hírek itt olvashatóak.

Új percről percre közvetítésünk

A hét minden napján beszámolunk az ukrajnai háború legfrissebb eseményeiről, szombati percről percre tudósításunkat itt olvashatja:

A korábban Moszkva-barát ukrán egyház is szembefordult Oroszországgal

Az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt "szárnyának" szinódusa pénteken kinyilvánította, hogy nem ért egyet Kirill orosz pátriárka álláspontjával Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően, továbbá mostantól függetlenek tekinti magát - számoltak be ukrán híradások.

Tovább a cikkhez

Nagyon durva túlerőben lehetnek az oroszok a Donbaszban

Egy ukrán tisztviselő becslései szerint az oroszok 7 az 1-hez arányú túlerőben lehetnek a Donbaszban.

Tovább a cikkhez

Durva tervek szivárogtak ki Putyin környezetéből: jöhet a második támadás Kijev ellen

A lettországi székhelyű független orosz portál, a Meduza szerint a Kreml állítólag egy második támadást fontolgat az ukrán főváros ellen, annak ellenére, hogy az első kudarccal végződött, és az orosz csapatok visszavonultak a térségből. A Meduza forrásai szerint az, hogy Oroszország hamarosan képes lesz a Donbasz teljes elfoglalására, és azok a várakozások, miszerint megnyerhetik a kimerítés háborúját Ukrajnával és nyugati partnereivel szemben, felélesztették azt a reményt a Kremlben, hogy egy teljeskörű győzelem lehetséges még az év vége előtt.

Tovább a cikkhez

Mario Draghi a gabonaválságról tárgyalt Zelenszkijjel

Az ukrajnai kikötőkben felhalmozódott gabonaszállítmányok újraindításának lehetőségeiről beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Mario Draghi olasz kormányfő egy nappal azután, hogy ugyanerről az orosz elnökkel is egyeztetett - közölte a római miniszterelnöki hivatal pénteken.

Tovább a cikkhez

Oroszország Amerika nyakába varrná a majomhimlőt?

Legalább négy amerikai ellenőrzésű biolaboratórium működik Nigériában, ahonnan a majomhimlő kórokozójának világszerte terjedő nyugat-afrikai törzse származik, ezért Oroszország felszólítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetését, hogy vizsgálja ki ezek működését – jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka pénteken kamerák előtt nyilatkozva.

Tovább a cikkhez

Putyin kész tárgyalni a fogolycseréről Ukrajnával

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár péntek délután 45 perces telefonbeszélgetést folytatott egymással. Nehammer beszámolója szerint Putyin ígéretet tett arra, hogy Oroszország teljesíteni fogja az Ausztriával szembeni földgázszállítási kötelezettségeit, és kész tárgyalni Ukrajnával a fogolycseréről – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Ukrán külügyminiszter: semmi jele, hogy Oroszország béketárgyalásokat akar

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Bujar Osmani észak-macedón külügyminiszterrel közösen tartott kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette: a nyilvános megszólalásokon túl semmi nem mutat arra, hogy Oroszország folytatni kívánja a béketárgyalásokat Ukrajnával.

Tovább a cikkhez

Ukrajna az Északi Áramlat-1 gázvezeték leállítását kéri

Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója felszólította pénteken az Európai Uniót, hogy állítsa le az Északi Áramlat-1 orosz gázvezetéket, de legalábbi jelentősen csökkentse a rajta áramló gáztranzitot.

Tovább a cikkhez

Ukrajna szerint lelőtték az orosz repülőgépipar egyik büszkeségét

Az ukrán légierő közölte, hogy a dél-ukrajnai herszoni régió fölött lelőttek egy Szu–35-ös orosz vadászgépet.

Tovább a cikkhez

Scholz egy Kína által elindított globális pénzügyi válságról beszélt

Pénzügyi-gazdasági világválsághoz vezethet Kína hitelezési tevékenysége az úgynevezett globális dél országaiban - mondta Olaf Scholz német kancellár pénteken Stuttgartban a német katolikus napok (Deutscher Katholikentag) pódiumbeszélgetésén, amelyen arról is szólt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja a Nyugatot beállítani felelősként az Ukrajna ellen indított háborúja miatt az ugyancsak a főleg a kevésbé fejlett országokat sújtó élelmezési válságért.

Tovább a cikkhez

Északi szomszédunk megkezdi leszakadását az orosz gázról

Szlovákia júniustól jelentősen csökkenti függőségét az orosz gázszállításoktól azáltal, hogy alternatív gázmegállapodásokat kötött – közölte Richard Sulik miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter pénteken, akit a szlovák televízió idézett.

Tovább a cikkhez

Prága és London továbbra is folytatná Ukrajna katonai támogatását

Folytatni kell Ukrajna katonai és politikai támogatását, s ugyanakkor foglalkozni kell az orosz agresszió által sújtott ország újjáépítésével is - állapította meg egybehangzóan pénteki tárgyalásán a cseh és a brit külügyminiszter, Jan Lipavsky és Liz Truss Prágában.

Tovább a cikkhez

A G7 felszólította az OPEC-et, hogy segítsen enyhíteni az energiaválságon

A G7 miniszterei pénteken felszólították az OPEC-et, hogy felelősségteljesen lépjen fel az ukrajnai orosz invázió okozta globális energiaválság enyhítése érdekében, miközben bejelentették, hogy áttörést jelentő elkötelezettséget vállaltak a szénenergiával működő energiaellátás fokozatos megszüntetésére.

Tovább a cikkhez

Elkeseredett küzdelem zajlik a városban, ahol már szinte egyetlen ház sem maradt épen

A Luhanszk megyében található Szeverodonyeck katonai adminisztrációjának vezetője, Olekszandr Sztrijuk szerint a város lakóépületeinek 90 százaléka már sérülést szenvedett, miközben az ukrán erők hevesen védik a kulcsfontosságú települést.

Tovább a cikkhez

Gabonakrízissel és migrációs válsággal fenyeget az ukrajnai háború

Az ukrajnai háború területein a gabonaszállítmányok leállítása máris megnövelte a migrációs áramlatot, és az esetleges humanitárius válság súlyos migrációs válságot teremthet - jelentette ki Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter egy római találkozón pénteken.

Tovább a cikkhez

Törökország bizonyos feltételekkel bólint csak rá a finn és a svéd NATO-tagságra

Törökország konkrét lépéseket vár Svédországtól és Finnországtól annak érdekében, hogy Ankara ne ellenezze tovább a skandináv országok NATO-csatlakozását - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Isztambulban tartott sajtókonferenciáján, miután tanácskozott a lengyel és a román külügyminiszterrel a két skandináv ország NATO-csatlakozásáról.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij nem tartja elég erősnek a fellépést Oroszországgal szemben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrajnai háborút meg lehetne állítani, ha "a világ nagyhatalmai nem flörtölnének Oroszországgal, hanem valóban megszorongatnák", hogy véget vessen az agressziónak.

Tovább a cikkhez

Orosz-ukrán háború: módosították a tengeri humanitárius folyosót

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője bejelentette, hogy módosították azt a tengeri humanitárius folyosót, amelyen keresztül a külföldi hajók továbbra is minden nap elhagyhatják Ukrajna fekete-tengeri kikötőit.

Tovább a cikkhez

Mutatjuk Putyin legújabb lépéseit - Térképen a háború

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma ma friss hírszerzési adatokat közölt az ukrajnai háborúról, emellett közzétette térképét az orosz-ukrán háború május 27-i állapotáról.        

Tovább a cikkhez

Horvát diplomatákat utasított ki Oroszország

Válaszul Zágráb "barátságtalan lépéseire", Moszkva nemkívánatos személynek nyilvánította a horvát nagykövetség öt alkalmazottját - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij: Ukrajnának szembe kell néznie a valósággal

Volodimir Zelenszkij elnök szerint Ukrajnának "szembe kell néznie a realitásokkal" és tárgyalnia kell Oroszországgal - írja a Sky News.

Tovább a cikkhez

Podoljak: jön a harmadik világháború, ha Oroszország nem veszít

Oroszországot le kell győzni Ukrajnában, különben a konfliktus egy harmadik világháborúhoz fog vezetni - állítja Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója a Sky News beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Ez a fegyver megváltoztathatja a háborút a szakértők szerint

A rakéta-sorozatvető rendszerek (MLRS) küldése "potenciális gamechanger" és "magától értetődő" lenne, amely komoly hatást gyakorolhatna a háború állására - vélik egyes szakértők a Sky News beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Boris Johnson aggódik az oroszok előrenyomulása miatt

Boris Johnson szerint Oroszország "lassú, érezhető haladást" ér el az ukrajnai Donbász régióban – írja a Sky.

Tovább a cikkhez

Három oldalról indítottak támadást az orosz erők fő célpontjuk ellen

Az orosz csapatok folyamatos tűz alatt tartják az ukrán állásokat Luhanszkban, egyre inkább visszaszorítva ezzel az ukrán csapatokat - írja a Sky News.

Tovább a cikkhez

Stratégiai jelentőségű települést foglalhattak el az oroszbarát erők

Az oroszbarát szeparatisták azt állítják, hogy elfoglalták Liman városát. A település stratégiai jelentőséggel bír a Donbasz-régióban.

Az orosz és ukrán erők már napok óta harcoltak a város fölötti ellenőrzésért.

Úgy tudni, a Kreml erői a Szlovjanszk és Kramatorszk felé irányuló szélesebb körű előrenyomulásuk részeként igyekeztek bevenni a települést. (Sky)

Amerika olyan fegyvert küldhet Ukrajnának, amire már nagyon vágytak

Az Egyesült Államok arra készül, hogy fejlett, nagy hatótávolságú rakétarendszereket küldjön Ukrajnának, ami figyelemre méltó előrelépés az általa biztosított fegyverek fajtájában - jelentette Sky News szerint a CNN.

Tovább a cikkhez

ENSZ: közel 4 ezer civil vesztette eddig életét az ukrajnai háborúban.

Az ENSZ szerint a háborúnak eddig 8,691 polgári áldozata van. Ezen belül 3998 civil vesztette életét a támadások miatt 4693-an pedig megsérültek.

A szervezet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek.

Az ENSZ szerint a legtöbb halálos áldozatot nagy hatótávú robbanófegyverek, köztük a nehéztüzérség és a rakétavetők lövedékei okozták. (Sky)

Brit hírszerzési jelentés: továbbra is erős az orosz nyomás a Donbaszon

A brit védelmi minisztérium péntek reggel is közzétette hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

ORFK: mintegy tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 5341 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4232-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írta a rendőrség.    

Az ukrajnai háború elől csütörtökön 259 ember, köztük 102 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá. (MTI)

Dübörög Putyin pusztító harci gépezete, a földdel tehet egyenlővé egy egész várost - Legfontosabb híreink csütörtökön

Oroszország hatalmas offenzívát folytat annak érdekében, hogy teljesen ellenőrzése alá vonja Luhanszk és Donyeck megyét. Előbbit a konfliktus negyedik hónapjára szinte teljesen ellenőrzésük alá vonták az orosz csapatok, már csak néhány települést tartanak az ukrán fegyveres erők. Jelenleg a Luhanszk megyei Szeverodonyecknél zajlanak a leghevesebb harcok a donbaszi frontvonalon. Beszámolók szerint az orosz bombázások száma exponenciálisan emelkedik, így a földdel tehetik egyenlővé a stratégiailag fontos iparvárost. Közben Volodimir Zelenszkij szerda esti videóüzenetében határozottan visszautasította azokat a javaslatokat, amelyek szerint Ukrajnának át kellene engednie a béke érdekében azokat a területeket, amelyeket már megszálltak az orosz erők. Az ukrán elnök egyben kijelentette, hadseregük az orosz csapatok eddigi leghevesebb támadásával néz szembe, éppen ezért még több, korlátozás nélküli katonai segítségre lenne szükségük a Nyugattól a győzelem érdekében. Az elmúlt órák legfontosabb eseményei: 1. Jelenleg Szeverodonyeck városánál zajlanak a leghevesebb harcok a donbaszi frontvonalon. Szerhij Hajdaj, a helyi katonai közigazgatás vezetője szerint az oroszok a földdel akarják egyenlővé tenni a várost.2. Fontos döntést hoztak a NATO tagállamai: bizonyos fegyverrendszereket nem szállítanak majd Ukrajnának. A lépés célja, hogy a lehető legkisebbre szorítsák a NATO és Oroszország lehetséges konfrontációjának kockázatát.3. Vlagyimir Putyin először látogatott meg sebesült orosz katonákat a háború kezdete óta, egyben bejelentette, megemelik a nyugdíjakat és a minimálbért Oroszországban.4. A Sky News beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij határozottan visszautasította azokat a javaslatokat, amelyek szerint Ukrajnának területeket kellene átengednie a béke érdekében Oroszországnak.5. Az ukrán elnök egyben kijelentette, hadseregük az orosz csapatok eddigi leghevesebb támadásával néz szembe a Donbaszban, ezért még több nyugati fegyverre van szükségük.6. Egyre több az intő jel, amely szerint hiba csúszhatott Oroszország számításába.7. Durva támadássorozat után úgy tűnik, az orosz csapatoknak irányításuk alá vonták Limant.8. Sanna Marin finn miniszterelnök Ukrajnába látogatott, ahol kijelentette: Oroszország a közös európai otthon ellen lépett fel az invázióval.

Tovább a cikkhez
Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock